28.05.2010 12:52

Младенов: Увеличава се интересът в ЕС към Черноморския регион

Видян 1733 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Като страна членка на ЕС сме с чувство на отговорност за развитието на отношенията между Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) и ЕС, заяви външният министър Николай Младенов.


Той още във встъпителните си думи подчерта увеличаващият се интерес на ЕС към Черноморския регион. Министър Младенов каза, че по време на българското ротационно председателство на ЧИС се е активизирал диалога с ЕС. Той посочи, че Черноморската синергия и Източното партньорство са двете най важни инициативи на ЕС за укрепване на сътрудничеството, което има за цел стабилността и развитието на Черноморския регион. Според министър Младенов тези инициативи са все още твърде нови и не е обсъждано сериозно, как те могат да допринесат за развитието на региона. Българският първи дипломат заяви, че по време на своето председателство София си е поставила за цел да се оптимизира работата на ЧИС. Той отбеляза като голям проблем отсъствието на конкретни проекти, които да бъдат реализирани от страните членки на организацията.


Двадесет и втората среща на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), която ще отбележи края на българското ротационно председателство, се провежда в резиденция "Бояна" (Дом № 2) в София. Заседанието на Съвета е председателствано от министъра на външните работи Николай Младенов в качеството му на ротационен председател на организацията. В срещата участват представители на страните-членки, специализираните органи на ЧИС, страните и организациите наблюдателки, секторните партньори и други гости. "Нарастващият интерес на ЕС към Черноморския регион – двигател за ефективността на ЧИС” е темата на Съвета, предложена от българското председателство. Дневният ред на срещата включва преглед на състоянието на сътрудничеството в рамките на ЧИС и приемането на резолюции, решения и препоръки, свързани със следните аспекти от работата на организацията: подобряване на ефективността на ЧИС; използването на Фонда за предпроектни проучвания за проекти от регионално значение с конкретна насоченост и резултатност; одобрение на страни координатори за някои от работните групи на ЧИС, както и на нови секторни партньори на организацията; преглед на взаимодействието между ЧИС и ЕС. В края на срещата ще се състои церемония по предаването на ротационното председателство от България на Гърция. Атина ще председателства организацията за периода от 1 юни 2010 г. до 31 декември 2010 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата