26.05.2010 17:28

Продават земята под блоковете в София

Видян 2868 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Собствениците на апартаменти в една кооперация могат да купят земята под нея. Законът дава възможност това да става без търг или конкурс, само със заповед на кмета.


Преди това е необходимо всички собственици да изявят желание за купуване на правото на строеж в сградата и за нея да може да се отреди урегулиран поземлен имот, обясни за 19` доц. Вили Лилков - съветник от ДСБ и зам.-председател на общинската комисия по стопанска политика.


Заявленията се подават до кмета на Столична община чрез съответния районен кмет. Към тях трябва да бъдат приложени договор на собствениците за учредено право на строеж и акт за узаконяването му. Служебно от кметството прилагат скица от действащия план за регулация и застрояване, становище на главния архитект на района за параметрите на застрояване и за законността на съществуващите сгради, акт за общинска собственост върху земята, регистриран в Службата по вписванията, и справка за наличие на реституционни претенции.


Ако за съществуващата сграда се предвижда надстрояване или пристрояване, в цената на земята се включва и пазарната стойност на правото на строеж за разликата между законно реализираното застрояване и предвиденото по подробния устройствен план или нормите за застрояване в съответната зона.


Цената на земята зависи от това дали правото на строеж е учредено до юли 1991 г., или след това, каза Лилков. В първия случай тя се определя, като данъчната оценка се увеличава с 20 на сто, а във втория оценките се извършват по пазарни цени. Ако те обаче са по-ниски от данъчната, тя е в размер на данъчната оценка.


Интерес към такива сделки по думите на съветника има най-вече за имоти в центъра на София. Имоти там или в ниски кооперации, които са в квартали с допустимо по-високо застрояване, увеличават интереса за такива сделки. Хората често искат да купят земята и за да направят двор около блока си. Слабият интерес в останалите райони на града се обяснява с това, че за повечето от блоковете не се предвижда надстрояване или пристрояване, чрез което да се реализира изгодна сделка от собствениците на земята.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион