26.05.2010 13:41

Цони Цонев: Община Приморско може да си върне имотите

Видян 1910 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От ноември 2004 година с изменението на Закона за общинската собственост е отнето правомощието на кметовете да дават право на строеж, заяви председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Цони Цонев, пред БГНЕС.


По информация на Върховната касационна прокуратура от ноември 2004 година до сега има 222 случая на отдаване на право на строеж от кмета на Приморско, а по информация на общината в морския град става дума за 232 случая. Тези сделки са нищожни поради липса на компетентен орган, с когото да са сключени, обясни Цонев. Според него община Приморско може да заведе искове в съда, за да бъде обявена нищожността на тези сделки, сред които е тази за даване на право на строеж на Деница Урумова. Председателят на етичната комисия към ВСС коментира, че вчера членовете на комисията са получили документите, събрани по време на проверката на ВКП по случая с придобиването на имоти по Черноморието от магистрати, която е продължила близо месец и половина. В понеделник се очаква да бъдат изслушани всички магистрати, които са придобили имоти в близост до морето, включително и тримата ръководители на отделения във ВАС, които бяха освободени от административните си постове със заповед на председателя на ВАС Константин Пенчев. С това ще приключи и проверката на комисията по случая и тя ще излезе с конкретно становище. Комисията е изискала и данни за решения на ВАС по дела, по които страна е и община Приморско. Има решения, при които не са уважени жалбите на морската община за взимането, на които са участвали и отстранените от ръководна длъжност съдии, обясни Цонев. Има образувано досъдено производство в Районната прокуратура в Царево за документно престъпление по член 313 от НК - за невярно подадена декларация, с която се получава право на строеж. Окръжната прокуратура в Бургас през ноември 2008 година е образувала досъдебно производство за престъпление по реда на член 282 от НК за отстъпване на право на строеж. Ноември 2009 това производство е спряно, но сега отново е възобновено.
БГНЕС припомня, че 8 парцела с право на строеж са били учредени при бившия кмет на Приморско Димитър Димитров в нарушение на общинските наредби. Сред печелившите е 27-годишната окръжна съдийка Деница Урумова, дъщеря на шефа на 3-о отделение на Върховния административен съд Николай Урумов. Други щастливци с имот в тази местност са доведеният син на доскорошния бургаски апелативен прокурор Йордан Иванов и родственици на висшите съдии Панайот Генков, Андрей Икономов и Веселин Пенгезов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв