Свързани новини

21.05.2010 13:16

Тр. Трайков : До март 2011 трябва да се преструктурира електроенергийния системен оператор

Видян 1745 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До март 2011 трябва да се преструктурира електроенергийния системен оператор, заяви енергийният министър Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол, предаде БГНЕС.


"Когато станах министър веднага изисках разработките по въпроса за енергийната борса и се оказа, че самите доклади си ги е прибрал някои от сътрудниците на един от министрите от предишния кабинет и още не сме ги намерили“, обясни Трайков. В края на миналата година стартира проект за създаване на европейски модел за електро-енергиен пазар и приложението му в България, който трябва да приключи през ноември тази година. Вследствие от проекта ще се изгради и ясната визия за това каква е най-подходящата форма за такъв пазар у нас. Най-голяма пречка би могла да се окаже липсата на достатъчна ликвидност, обясни Трайков. Създаването на организиран пазар е оправдан процес само при условия на достатъчни количества, които се търгуват на свободни цени, коментира той.
Трайков обясни, че независимо от отказа на ЕК да удължи срока, в които 5 ТЕЦ-а в България трябва да въведат инсталациите за намаляване на вредните газове в атмосферата ще се проведат разговори с ГД “Околна среда“ на комисията, за да се потърсят възможни решения на проблема. Съгласно прилагащата програма дружествата са могли до 2007 да предприемат действия за изпълнението на европейските стандарти. ТЕЦ “Бобовдол“ трябва да изведе от експлоатация втори и трети блок, респективно до края на 2011 и до края на 2013 година. ТЕЦ “Брикел“ до 2012 година трябва да бъде изведен от експлоатация, преди 2016 година и ТЕЦ “Марица изток 3“ трябва да бъде изведен от експлоатация. В Топлофикация-Перник предстои 72-часова проба с природен газ на котел с топлинна мощност 86 MW. В Топлофикация -Сливен се изгражда сероочистваща инсталация. Трайков обясни, че съгласно приватизационните договори купувачите не са задължени да направят екологични инвестиции. ТЕЦ „Бободол“ има готовност да осъществи изграждането на сероочистващи инсталации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева