Свързани новини

17.05.2010 17:25

Галъп: Тотю лъже за безработицата

Видян 1820 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Безработицата у нас е 15%. Тенденцията е още нагоре, написа вчера в Труд шефът на Галъп Кънчо Стойчев. Според него това е част от липсата на ясен план на управляващите за бъдещето.


“Най-големият им проблем е неадекватното отношение към обекта на управление, защото обществото е система”, пише аналитикът.


От неговите думи излиза, че социалният министър Тотю Младенов лъже безогледно и нагло, понеже се доверява не на реалността, а на официалната статистика, която услужливо му поднасят неговите подчинени.


Според думите на Тотю безработицата е паднала от 10 на 9,8% и тенденцията била да върви надолу. Което, разбира се, звучи нелогично на фона на новия спад от 4%, отбелязан от икономиката за първото тримесечие на годината и на оборотите в търговията и услугите с над 15%.


20 000 души, работили години наред за голяма българска фирма, са останали без работа само през последната седмица, научи 19’. Причината за техния проблем са неразплатените вече 10 месеца от правителството на въпросното дружество пари в многомилионен деветцифрен размер, които са запушили дейността му.


Случаят не е единичен. Но е забележителен, защото уволнените и техните семейства са общо над 50 000 души, оставени на произвола на съдбата от държавата насред най-тежката криза. Толкова е населението на град като Велико Търново или Благоевград.


Вчера социалната политика на правителството беше остро разкритикувана и от подкрепящи управлението. “Кодексът на труда е изключително остарял, той е предвиден за стари предприятия. Програмите за квалификация и преквалификация не отговарят на търсенето на пазара и това са само част от проблемите в социалната сфера”, заяви Радан Кънев от ДСБ.


Той коментира още, че явлението да се стачкува за неизплатени заплати го няма никъде освен у нас. Според него, когато хората в Европа имат такъв проблем, се обръщат към съда.


Тъмносините очакват максималният таван на безработицата да достигне 15 %. Те упрекват ГЕРБ в това, че не са предприели реформи в областта на трудовата и социалната политика и на свой ред представиха своите идеи за реформи.


Приоритетите в социалната сфера според ДСБ са: създаване на нови работни места и насърчаване на малкия и семейния бизнес, занаятчийските предприятия и самонаемането; бързо въвеждане на гъвкаво работно време, съответстващо на реалния работен процес; въвеждане на почасово заплащане с увеличаване границата за полагане на извънреден труд, както и въвеждане на единен фиш за заплащане на труда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева