Свързани новини

11.05.2010 09:39

Б. Велчев: Членовете на ВСС да се избират с квалифицирано мнозинство

Видян 1330 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Решимост има, има и резултати за реформа в съдебната система. Това каза пред БНТ главният прокурор Борис Велчев и допълни, че новата стратегия за съдебна реформа му дава оптимизъм.


Тази нова стратегия на Министерство на правосъдието е първият истински значим документ, който се ражда през последните 20 години, добави Велчев. В системата на прокуратурата работят над 2000 души, каза Велчев в отговор на въпрос какво следва от констатацията, че има връзки на магистрати с организираната престъпност и допълни, че не могат всички да бъдат еднакво добри и еднакво почтени. “В такава голяма група хора винаги има такива, които се заиграват с хората, срещу които работят и изграждат с тях нездрави връзки”, каза Велчев. Според него обаче дори и да се знаят тези връзки понякога е трудно да се предприемат мерки. Той даде пример със засечен магистрат, който разговаря с обект, контролиран със СРС-та, но в разговорите им няма нищо, намекващо за престъпление, въпреки това обаче има данни за нездрав контакт. “Не е достатъчно, за да образуваме наказателно производство срещу магистрат”, поясни главният прокурор. Решителност има в изобилие, но дали имаме инструментариума да постигнем ефекта, който цялата общественост иска да види, не винаги е гарантирано, добави още той. Макар да не се справихме добре по случая “Красьо”, пак се постигна един резултат и най-малкото сега българските съдии внимават с кого разговарят, заяви Борис Велчев.
По темата за ВСС и реформата в съвета Велчев заяви, че не се цели просто подмяна на членовете на Висшия съдебен съвет. По думите му, се спори за това дали ВСС трябва да разшири правомощията си, да използва в работата си класифицирана информация или не. Според него не е най-важното дали съставът на съвета ще е от 25, 18 или 15 магистрати, това е количествен въпрос. Най-важното е да има конституционна рамка, която да позволи избраните хора да не създават впечатлението за партийна връзка, смята главният прокурор. Парламентарната квота във ВСС не трябва да създава впечатлението, че се състои от политически партии. Ако се въведе изискването, което го има в Инспектора – членовете да се избират с 2/3 квалифицирано мнозинство – ще се избират авторитетни хора. Категорично членовете трябва да се избира с квалифицирано мнозинство, заяви Велчев.
Трябва да се помисли и за намаляване на централизацията в прокуратурата, каза Борис Велчев. Много ми се иска прокуратурата да придобие облика на магистратска институция, а не на някаква полувоенна институция, където хората изпълняват указанията на един човек, уточни главният прокурор. Той допълни, че иска да се повиши отговорността по места в прокуратурата. “Искам апелативните прокурори да станат истински лидери на прокуратурите в своите райони и да упражняват контрол”, каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец