Свързани новини

04.05.2010 09:56

Няма да се увеличава ДДС, но ще има нова антикризисна мярка

Видян 1519 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството ще предложи нова антикризисна мярка, с която да бъде избегнато увеличението на ДДС, стана ясно от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, пише БГНЕС.


От 10 на 20 на сто трябва да се повиши процентът на съкращения в държавната администрация, за да не се вдига ДДС на 25%, обясни вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Допълнително ще бъде направен анализ за отделните сектори и възможностите за съкращения в различните ведомства и структури. С приемането на тази мярка министерството на финансите се ангажира да няма увеличение на данъците до края на тази година. Същевременно ще бъдат извършени допълнителни разходи, с които да бъдат изплатени премиите на тютюнопроизводителите, в размер на 116 млн. лева, както и да се укрепи бюджетът на НЗОК с 220 млн. лева. Предвиждат се също средства за финансиране на социални разходи, както и за реализацията на големи инфраструктурни проекти. Ще бъдат осигурени и средства за задължения по договори от миналата година.
След заседанието на тристранката президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че разходите в администрация трябва намалеят с 20%. Правителството счита, че заради дупката в бюджета, ако не се пипат данъците ще трябва да се направят много сериозни икономии от държавната администрация, обясни той. Тренчев изтъкна, че има ведомства, където съкращенията ще нарушат технологичната връзка, но има и "такива юнаци, които ако ги питате не могат да обяснят какво работят". Администрацията се е увеличила страхотно, каза още той. Именно поради тази причина синдикатите ще вземат участие в Съвета по административна реформа към финансовия министър Симеон Дянков. Може повече пари да дойдат, ако приложим мерките, коментира той. Финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова обясни, че се предвиждат съкращения на разходите в МВР в размер на 10%. Няма да се прави оптимизация на разходите в структурите на МТСП, както и в НАП. Вероятно даже численият състав на Агенцията по заетостта и на Главна инспекция по труда ще бъдат увеличени. Иван Кокалов от КНСБ пък коментира, че има агенции, от които зависят приходите. "Молбата ни беше да се говори да се търсят мерки да се намерят тези 900 милиона лева. Оптимизацията на разходите трябва да се прави умно", каза още той. Председателят на КРИБ Иво Прокопиев обясни, че основното нещо, на което разчита бюджетът е приходите от косвени данъци. Финансовото министерство е заложило прогнозата за нарастване на БВП през годината с 1%. Приходите от продажба на земя, приватизация и продажба на емисии са заложени доста консервативни. "Аз лично съм оптимист, че бюджетът ще издържи ако няма увеличение на данъците", сподели той. Прокопиев изрази надежда на редовното си заседание тази сряда кабинетът да приеме решението да няма увеличение на данъци тази година. Ясно е, че тези които взимат решения носят политическа отговорност, коментира той на въпрос кой ще носи отговорността, ако все пак се стигне до увеличение на данъци, тъй като приходите не са се увеличили. Според него за болничните трудно може да бъде постигнато решение с консенсус, но в крайна сметка правителството трябва да отсече и да вземе решение. Той обясни, че има вариант работодателя и трите дни да поеме по 70 %, но разговорите по тази тема продължават. Днес социалните партньори са съкратили много от сроковете, които преди това бяха договорили за изпълнението на антикризисните мерки, а в сряда преди заседанието на Министерски съвет те имат среща с премиера.
На излизане от заседанието зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов пък каза, че ще се хвърлят усилия до края на годината да не се пипат никакви данъци в посока на увеличение и по този повод от наша страна ще има пълна подкрепа за останалите мерки. Няма да бъдат увеличавани корпоративния данък, данъка върху доходите на физическите лица, ДДС, обясни той. По време на заседанието вицепремиерът Симеон Дянков е дал гаранция, че ако не се справи със ситуацията ще подаде оставка. БТПП е готова първите 3 дни от болничните да се плащат по 50%, но това не е решението. "Решението е, ако това се допусне - да бъде само до края на годината и това трябва да става при много точни мерки, за да не наказваме болните, заради няколко симулатора", коментира Цветанов. Все още няма решение на тристранния съвет по този въпрос. Този път сме по-удовлетворени от разговорите, които имахме и ще окажем пълно съдействие за реализирането на мерките- както за повече приходи в бюджета, така и за икономии, обясни той. По време на срещата е имало различни становища за това как да се извършат съкращенията в публичния сектор. "Ние не бихме се намесили в работата на правителството, но във философията бихме желали да дадем препоръки. Първата вълна на съкращения на работещите в публични сектор трябва да засегне онези, които имат нарушения в работата, ако имат престъпления - трябва да бъдат давани на прокуратурата", коментира зам.-председателят на палатата. Според него се наблюдава стрес у чиновниците - те се притесняват да извършат нещо, за да не допуснат грешка. "Препоръчахме да се знае ясно, че втората вълна от съкращения трябва да е сред онези, които не са вършили нищо", каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на