28.04.2010 12:22

Кр. Пандев: Задължително е да се въведе електронното здравно досие

Видян 2200 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Задължително е да се осъществи електронното здравно осигуряване", заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Втора МБАЛ в София Красимир Пандев.



За електронното здравно досие на пациента се говори не толкова отдавна, но за съжаление практическите стъпки са много малки, коментира той. Според него е задължително да се въведе електронното досие. Това дава голям плюс на пациента, защото независимо къде той ще получи медицинска помощ и лекарите ще имат достъп до неговото електронно досие, каза той. Самият той счита, че по линия на ЕС ще ни принудят да ускорим тази дейност. Пандев припомни, че Втора МБАЛ в София е първата болница, която въведе наблюдение с теле ЕКГ т. е. от разстояние. В Полша здравната система финансира до 3 дни подобно дистанционно наблюдение на пациента, обясни той. Пандев коментира и намерението на правителството за реформи в здравния сектор. Започвайки сега отново да се прави реформа, трябва да се види върху какво се стъпва - върху около 1,2 милиона здравно неосигурени лица, които в условия на спешност получават медицинска помощ, върху наличие на голям брой лечебни заведения, които не винаги дават качество на услугите и върху свръхпотребление на медицинските услуги, припомни той. "Където няма качество - не трябва да има плач за тези лечебни заведения. Много от болниците в малките населени места не дават качеството, което трябва да получат българските граждани, но изпълняват много важна социална функция", изтъкна Пандев. Той поясни, че за първото тримесечие на миналата година Втора МБАЛ в столицата не е имала нито един пациент, който да е хоспитализиран два пъти, а има болници в по-малките населени места, които периодично на всеки 2-3 месеца извъртат едни и същи пациенти.
"Аз мисля, че един много ефективен механизъм за ограничаване на свръх потреблението е въвеждането на доплащането. Най - гъвкавият механизъм е да има разписани в нормативната база процентни рамки на стойността на доплащането на болничната помощ", сподели още той. Пандев коментира и идеята за класификация на медицински заведения, при която се разделят лечебните заведения на три класа, като третият клас е най-високия клас, където трябва да може да се извършва всичко в дадена медицинска специалност, а първи клас са болниците, които имат доста по-ограничени възможности. "Това е пътят, по който трябва да се върви – във всички специалности се определят стандарти и според това какво може да се извърши едно лечебно заведение, тя получава съответния клас. Надявам се стандартът да е обективен, защото по нашите ширини, тези, които имат решаваща роля в писането на стандартите пишат така, че в най-голяма степен да удовлетворяват лечебното заведения, в което работят", каза той. Пандев подчерта и че има специалности, по които няма специалисти в България – имунология, патоанатомия, вирусология, а не по малко от 20 % от местата за медицински специалисти в болничните заведения са свободни.
Изпълнителният директор на Втора МБАЛ коментира и статистиката от последните години за увеличаване на броя на хората със сърдечно –съдови проблеми в страната. "Това, че водим в тази статистика показва, че имаме много нездравословен начин на живот, на хранене на първична профилактика на тези заболявания. Трябва да има програми и политики, които да се финансират от здравното министерство за борба с тези заболявания", смята той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате