Свързани новини

28.04.2010 11:47

М. Найденов: Всеки иска от държавата, а държавата – това сме ние

Видян 1311 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Всеки иска от държавата, а нали държавата това сме ние? От къде?", заяви в интервю за БГНЕС земеделският министър Мирослав Найденов.



"Фактът, че е прието постановлението за размера на субсидиите дава основание да се смята, че това ще се случи възможно най-скоро", каза той относно субсидиите за тютюнопроизводителите. Найденов отказа да се ангажира с конкретна дата кога точно средствата ще стигнат до производителите. "Ситуацията с бюджета е трагична, защото това, което заварихме надмина и най-големите ни негативни очаквания, а всекидневно излизат стари задължения от необезпечени финансово договори и в един момент приоритетите пред държавата стават много. Тютюнопроизводителите със своето тежко положение са приоритет", коментира той. Според него ако се подобрят приходите, може да се реагира и по-рано от юли месец за изплащането на средствата. Найденов припомни, че тютюнопроизводителите ще могат да получават субсидии по нотифицираната от Брюксел схема за национално доплащане, като ще се взимат в предвид добивите от последните 3 години и осреднената стойност от тях. От декември месец те ще могат да се възползват от тези доплащания. Министърът е възложил на работна група да подготви предложение до ЕК за пренасочване на неизползвани средства от Програмата за развитие на селските райони към тютюнопроизводителите. В момента се подготвят правилата по какъв начин и над какво ниво ще бъде подпомагането по схемата "de minimis". Водят се и разговори с браншовите организации. Чисто времево е възможно това да се случи до края на месец май, прогнозира Найденов. За наводнените територии Министър Найденов коментира и възможностите за компенсация на земеделските производители, които при наводнения са изгубили на 100 % от своята реколта. Той припомни, че онези от тях, които не са застраховали посевите си ще получат до 50 % компенсация, а тези, които имат застраховка ще получат пълния размер на компенсацията. Той призова земеделските производители да застраховат земите си. Има места в страната, в които водата още не се е оттеглила, коментира той. По тази причина не могат да бъдат изчислени и описани всички щети и да бъде взето окончателното решение за компенсациите. Найденов изтъкна за пореден път, че са изплатени 99 % от субсидиите за земеделските производители. В понеделник земеделският министър е получил обаждане от Асоциацията на зърнопроизводителите, че 40 души не са си получили още субсидията. Става въпрос за нищожни земи и за хора, при които има някакви проблеми, смята Найденов. "Не казвам, че всички от тях са нередовни. Ние правим нещата да бъдат максимално коректни като плащания", изтъкна той.
Един милион декара от държавния поземлен фонд ще бъдат предложени за предоставяне на частния сектор, каза още Найденов. От тях 100 000 дка ще бъдат незабавно продадени, а за останалите 900 000 дка ще се сключат дългосрочни договори за наем до 25 години, като идеята е част от наема да се изплати на държавата авансово. Подготвят се промени в Наредбите за ценообразуването на земеделските земи и на горите. Земеделският министър съобщи и, че се очаква до седмица окончателно да приключи съгласувателната процедура за създаването на Агенцията по храните. "Да се надяваме, че в рамките на месец ще мога да я внеса в Министерски съвет. Имаме политическото убеждение, че тази агенция трябва да бъде създадена. Това е нещо, което ако го направим, трябва да се гордеем", каза той. Ще направим нещо, което да е в услуга на потребителите, нещо, което дължим на нашите родители, деца. Ще има избягване на дублиращите функции и ще има оптимизиране на персонала, каза Найденов. Самият той е сигурен, че няма да се намали персонала наполовина. Първоначалните разчети са, че ще са необходими 20 милиона лева, за да стартира агенцията. Тези средства на следващ етап ще бъдат компенсирани от липсата на дублиращите звена. Създаването й не цели само повишаване на експертния капацитет. Лабораторният анализ е много важен, оценката на риска също, изтъкна министърът. Ако осигурим финансовия ресурс, да се надяваме, че до Нова година агенцията ще заработи, каза още той. "Инвестицията днес ще доведе до икономии в бъдеще. Големият процент от храните, които се предлагат на пазара в България са безопасни, но ние акцентираме на качеството, защото дългата употреба на некачествени храни може по някакъв начин да увреди човешкото здраве."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се