Свързани новини

23.04.2010 17:36

Л. Абаджиева: Последното, с което правителството трябва да се занимава, е реформа в театъра

Видян 1138 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Последното, с което това правителство трябва да се занимава, е реформа в театъра, заяви известният режисьор Лилия Абаджиева, която работи по Гьотевия "Фауст” с трупата на Варненския театър, предаде БГНЕС.


Според Абаджиева параметрите на тази реформа са крайно неясни, има някакви работни групи, които преговаряли, а същевременно вече имало затворени театри.
„Моето скромно мнение е, че не бива да се правят никакви резки движения и никакви реформи в театъра. Аз съм твърдо против реформата от това правителство и в тази тежка финансова ситуация. Аз съм наистина категорично срещу това да бъдат закривани театри. Да закриеш театър означава да не можеш да мислиш в бъдеще време”, счита Абаджиева.
„8 млн. на година мисля, че е бюджетът на целия български театър. 50 млн. са разходите на партиите, които четох, че сега били съкратили... Какви разходи могат да имат партиите, колко са тези партии, какво правят те въобще за българската култура и за българската държава, защо те трябва да получават такива пари, а в същото време да се съкращават театри?”, негодува театралният режисьор.
На аргумента, който някой чиновник би могъл да приведе, че има трупи, които са нерентабилни, Лилия Абаджиева отвръща, че по света няма театър, който да се самоиздържа, а освен това всеки български спектакъл връщал бюджета си на 10-о представление. „Финансовата криза прави истерични някои от министрите в желанието им да направят нещо – отбелязва носителката на много международни награди.
„Четири театъра са закрити на първи април, отбелязва режисьорката. – Те виждат, че ние не реагираме и аз не зная какво може да се очаква. В София един актьор може да играе в няколко театъра, да прави дублажи, да снима, а тук (във Варна, б.а.) един актьор може да играе само в този театър. Колко са актьорите в България, че не могат да им се вдигнат заплатите – няма и 2 000 души”, добавя възмутено.
На въпрос дали не е твърде трудно да се прави театър в България, Лилия Абаджиева отговаря, че когато човек вярва, трудностите не могат да го препънат. Иначе според нея животът не само на театралите, а въобще и на артистите в България, никак не е лек. С уговорката, че не иска да прилича на хленч, добавя, че артистите са на социалното дъно.
„България няма и никога след промените не е имала идея за културна политика – казва още Абаджиева. – 0,4-0,6 е процентът за култура, който се отделя от републиканския бюджет – нещо, което го няма никъде по света; дори Македония има 4 %”, уточнява театралната режисьорка, която е изнасяла лекции и правила постановки в САЩ и Германия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния