Свързани новини

23.04.2010 12:45

Аферата Оня списък: най-мръсното бельо на Доган

Видян 2447 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо се стига до аферата Оня списък и за какво му е притрябвало на един български политик да се замесва в подобна операция? Няма друг отговор, освен логичния: за да запази покровителството на господарите си.


Причината за следствието Оня списък е една вестникарска публикация. Таблоидът Факс публикува месеци преди това имената на агентите на Държавна сигурност в парламента. Най-мощна е групата на ДПС. Цялото ръководство на турската партия е вътре, начело с Ахмед Доган.


Смята се, че той е вербуван за работа в службите по времето, когато е бил политзатворник в Стара Загора. А е пратен там като активист на терористичните подривни групи за турска автономия в България, които правят не един и два атентата, отнели живота на невинни майки и деца.


Дали турското правителство е знаело в ръцете на какви хора поверява инструмента си за бъркане в работите на България – партията ДПС? Възможно ли е набутването на върха й на Доган да е дело на нашите служби и това да е вбесило комшиите, когато са научили истината? Възможно ли е, за да им се докаже Доган да е отнесъл Оня списък в посолството им?


Най-важен е въпросът как турският лидер у нас спасява кожата си, след като срещу него се води разследване на контраразузнаването. Ето как:


На 25 февруари, 3 седмици след предаването на Оня списък с 1300 наши шпиони в чужбина: посланици, търговци, военни, интелектуалци, Доган е извикан на среща от тогавашния шеф на парламента Стефан Савов. Той му съобщава, че службите разпологат с филмираното му посещение при турския посланик за предаването на безценната информация, която представлява държавна тайна. Доган пък отправил “остри обидни думи към Националната служба Сигурност”, както разкри разследване на колегите от Дарик.


Вместо да си плати турчинът за цялата тази наглост, Савов се разделя със своя пост, макар и половин година по-късно. Свалянето му е началото на края на управлението на Филип Димитров, чието правителство е свалено седмици по-късно.


Службите обаче са спокойни – имат агент, който диша във врата на Доган: “мъжката секретарка” на вожда Мехмет Тефик. Той поддържа отношения с тях от 1990 г., когато е зачислен под българското си име Мирослав Хаджиев. Преди това той действа към окръжното управление на МВР в Стара Загора, но го местят на отчет в София.


Тефик има над 200 посещения в турското посолство. Той е


по-доверен човек на Анкара от самия Доган. На база на контактите си с Тефик политическата секция към посолството на Турция прави докладите , определящи отношенията на съседната страна с нашата държава. Сред разказите на нашия човек пред българските служби се намира и информация, че комшиите му дават левове и долари за подкрепа на дейността на ДПС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни