Свързани новини

22.04.2010 10:13

Българите от Западните покрайнини потресени от поведението на Цачева

Видян 1564 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Хелзинкският комитет за защита правата и свободите на българите в Сърбия внесе протестно писмо до председателя на Народното сърание Цецка Цачева, заради изразената пред председателя на сръбската Скупщина Славица Джукич Деянович безрезервна подкрепа от името на българския парламент за приемането на Сърбия в Европейския Съюз.


Това се казва в декларация на комитета подписана от председателя й Зденка Тодорова. "Предавайки основателното разочарование и дълбоко възмущение на българите в Западните покрайнини, правозащитната организация припомня на госпожа Цачева, че Република Сърбия все още не е изпълнила поетите ангажименти към международната общност, предавайки последните двама военнопрестъпници на Хагския трибунал, както и че продължава да нарушава човешките и малцинствени права на нейна територия, за което най-очевидният пример е българското национално малцинство", пише още в документа. “Нашата позиция е, че докато Република Сърбия не се откаже от експанзионистичната си, прикрито шовинистична и антималцинствена политика, не би трябвало да се допуска да води ефективни преговори за членството й в ЕС, а още по-малко да стане член на ЕС” се казва в писмото на организацията.
Изброени са в седем точки основните проблеми на българското национално малцинство в Сърбия, които сръбските власти отказават да решат, като: образование, админстартивна /не/употреба на българския език в Цариброд и Босилеград, нарушаване на църковните права и свободи, отказа да бъде възстановено името на град Цариброд, насаждане на антибългарски настроения в райони, в които живеят етнически българи какъвто е случая с предстоящото освещаване на костница от времето на Първата световна война в памет на “няколко хиляди избити сърби в град Сурдулица от страна на българския окупатор”.
Госпожа Цачева беше уведомена за вандалския акт извършен преди един месец на Царибродските гробища, където беше поставена няколкометрова антена на сръбски кабелен оператор, с което беше подкопана една от стените на мемориала на построените през 1942 г. български войнишки гробища. През 1946 г. в преддверието на тези гробища беше взривен Паметника на българския воин. За да бъде осуетено неговото възстановяване се стигна до тази нелепа ситуация, от която са шокирани повечето царибродчани. Българите в Западните покрайнини са потресени от малчанието на председателя на българския парламент по отношение на техните правата, което не може да се каже за нейната колежка Славица Джукич Деянович, която изрази в българския парламент сръбската позиция отричаща за независимостта на Косово.
Към протестното писмо на организацията бяха приложени снимки свързани с нелепата гледка на мястото на някогашните военни гробища. На госпожа Цецка Цачева беше предоставена книгата за българското военното и духовно наследство в Западните покрайнини – “Взривената памет” с пожелание да “защитава българските национални интереси”, както и последния брой на списанието “Бюлетин” на културно-информационният център в Босилеград.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец