21.04.2010 12:57

Фидосова: Ще преодолеем ветото на президента

Видян 1512 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Ще преодолеем ветото на президента за поправките в НПК. Това заяви съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и председател на правната комисия в НС Искра Фидосова, минути преди депутатите да пристъпят към тази точка, втора от дневния ред на програмата си, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.


“Решението на ПГ на ГЕРБ е да гласуваме срещу ветото на президента за поправките в НПК, т.е. ще гласуваме повторно закона така, както сме го приели на второ четене с двата параграфа”, каза тя. По процедура, ако не се съберат минимум 121 гласа тогава се отива на второ разглеждане на промените, но Фидосова смята че няма да се стигне до нея. В първия текст става дума за резервния защитник, който ще бъде ползван само при тежки престъпления и само при неявяване на упълномощения от обвиняемия защитник по неуважителни причини, пояснява народният представител. При тази ситуация защитникът на обвиняемия ще има мотивация да се явява и да отстоява правата му, иначе ще има злоупотреба с правото на защита, допълни Фидосова. При прилагането на този текст България няма как да бъде осъдена в Международния съд за правата на човека в Страсбург, това са спекулации и плашене на хората, така депутатът отговори на аргумент на опонентите си. Няма да се допусне изземване функцията на защитата при отсъствие по уважителни, а само при неуважителни причини, каза тя. “За анонимния свидетел също има неразбиране и спекулации и според мен, постоянно се бърка неговата фигура със служителя под прикритие”, коментира Фидосова. “Знаете, че има процедура по Закона за СРС-та и тя се спазва и аз не мисля, че има български съдия, който ще постанови присъда въз основа само на тези две доказателства, на разпит на анонимен свидетел и на наличие на СРС”, убедена е тя. “Нито се превръщаме в полицейска държава, нито аз лично и моите колеги имаме такива притеснения и опасения, а това не трябва да е единствената и последна промяна в НПК”, смята Фидосова. Според нея трябва да има още мерки, които да гарантират ефективност и качествено правораздаване в срокове, както и то да бъде справедливо.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния