Свързани новини

20.04.2010 15:12

50 лв. менте лъже и техниката

Видян 2992 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Фалшиви петдесетолевки, които лъжат не само хората, но и детекторите, са плъзнали из страната“, каза специално и единствено за 19' най-големият експерт по неистински платежни средства в България Тодор Мадолев от УниКредит Булбанк. Той обясни, че тези банкноти лесно минават през „контрола” на броячните машини, а при недоглеждане „лъжат” и специалните детектори с ултравиолетова светлина. Добре обучен касиер обаче бил трудно преодолим за ментето.


„Фалшификатите са изработени на хартия, която се доближава до параметрите на оригиналната. Те имат имитации на всички останали защитни елементи“, добави Мадолев.  Производителите вече уподобявали и релефния печат, като наслагвали безцветно покритие, най-вероятно декупажно лепило.


„Конкуренцията” на печатницата на БНБ обаче не е могла да доизкусури холограмната лента. Тяхната няма оригиналния пулсиращ ефект на преливане на цветовете. Микротекстовете между портрета и холограмата също липсват.


Мадолев съветва гражданите да бъдат особено бдителни, когато получават суми в петдесетолевки. Колкото по-голяма е пачката, толкова по вероятно е да изгорите с някоя и друга хартийка. Банките и обменните бюра са длъжни да ги задържат и да правят протокол, без да възмездяват измамения приносител.


Като най-сигурно и изпитано средство той препоръча драскането по ревера на сакото на Пенчо Славейков. Това става с нокът напречно на „райето”. Превърнете го в навик и при съмнение задължително го правете, за да не се опарите, каза експертът.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ИИ

ИИ вече хаква

Учeни oт Унивepcитeтa нa Илинoйc в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог