15.04.2010 09:45

Онкоболна осъди здравното министерство за 100 000 лв.

Видян 1904 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

100 000 лв. ще заплати Министерството на здравеопазването на онкоболната Ангелина Бонева за това, че не й е осигурило навреме животоспасяващи лекарства, съобщи БГНЕС. През 2006 г. оперират Ангелина Бонева с диагноза рак на щитовидната жлеза. Съгласно Наредба 34 лекарствата, които й се налага да приема след операцията, трябва да й се осигуряват от здравното министерство. След като лекарствата не са й осигурени и й се налага да си ги купува сама, на 19 септември 2007 г. болната завежда иск срещу Министерството на здравеопазването. След 3 години съдебни перипетии вчера излезе постановлението на Административен съд-София град здравното министерство да заплати на Бонева сумата от 100 000 лв. за нанесени неимуществени вреди.


Наредба 34 е за осигуряване на лекарствени средства при заболявания, които МЗ определя като приоритетни и ги изкарва от списъка на задължителното осигуряване по линия на Здравната каса, за да съкрати пътя им до болните. „В наредбата липсва ред за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Налице е непълно, несвоевременно и недостатъчно изпълнение на задълженията, произтичащи по силата на закона, което представлява бездействие на министъра на здравеопазването“, се казва в решението на съда.


Това е поредният случай, при който онкоболен осъжда МЗ. През през 2008 г. Теодора Захариева осъди министерството да й заплати 100 000 лв. за това, че през периода 2003-2004 г. не й е осигурило животоспасяващи лекарства.


Междувременно стана ясно, че номинацията на проф. Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването ще бъде преосмислена. Най-вероятно премиерът Бойко Борисов се е вслушал в съветите на експертите и на вестник Супер 19` и предложението - Борисова да заеме поста, ще бъде оттеглено.


Припомняме, че още на първата си среща с журналисти, предложената за здравна шефка проф. Борисова успя да  сащиса всички. Тя ги изуми с изпълнение на любимата си песничка „Който пие сутрин мляко, той дете ще стане яко“.


Първият тревожен сигнал за номинацията й дойде от лекарската колегия в София, която постави под съмнение качествата й за поста. „Не знам какво може да направи една жена министър, която няма опит“, коментира председателят на столичната лекарска колегия д-р Методи Маджаров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци