Свързани новини

12.04.2010 09:28

Дянков пак се отметна от Еврозоната

Видян 2556 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До януари 2011 г. е напълно възможно да кандидатстваме официално за влизане в чакалнята за Еврозоната - ERM II, заяви пред БНР вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.


По този начин за по-малко от 48 часа той смени позицията си по ключов за страната ни въпрос, писа сайтът bulgaria-news.bg.


В петък Дянков бе на мнение, че България няма да влезе в чакалнята на Еврозоната - ERM II, през тази година. Тогава финансист №1 обясни, че според последните изчисления на финансовото министерство бюджетният дефицит на България за 2009 г. възлиза на 3,7% от БВП и надвишава Маахстрихсткия критерий за максимален дефицит от 3 процента. Според него причината е в задълженията на държавата по скрити договори, поети от предишния кабинет.


Финансовият министър подчерта, че влизането в ERM II, а оттам в Еврозоната, ще доведе до много положителни неща за хората. „Първо, този фискален резерв, който сега го пазим, веднага ще може да се използва за проекти в инфраструктурата, за социални проекти и т.н. Лихвите веднага ще паднат с 2-3 пункта”, посочи той.


Що се отнася до Еврозоната, това, което беше направено с изявленията, че България е на път да се откаже от кандидатстване, така или иначе е автогол, който ние си вкарваме, каза Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите пред БНР. Според него е най-лесно е да се обвини предишното правителство, но големият проблем е какво прави сегашното. Според него има абсолютен провал на приходната част. “За първите 3 месеца на годината има приходи от митниците и НАП около 1 млрд. лв. по-малко, отколкото е планът”, отбеляза още Кадиев. Той посочи, че правителството спестява неприятните новини и до края на годината е напълно възможно дефицитът на достигне 5% от БВП. “Когато министърът на финансите започне да говори с един доста проповеднически тон, и на мен започват да ми трепят панталоните, защото това наистина означава, че има проблем”, коментира Кадиев думите на Дянков. Много от антикризисните мерки са прокризисни, ситуацията наистина не е никак лека, но първата антикризисна мярка е смяната на министъра на финансите, каза още Кадиев.


Сбърканата философия на бюджета и на политиката на това правителство доведе до сегашната кризисна ситуация, коментира пред Фокус Стефан Софиянски. В Еврозоната влязоха Словения и Словакия - страни със силен икономически растеж. В България има спад на икономическия растеж и нямаш право да кандидатстваш в Еврозоната в такава ситуация, каза още Софиянски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог