Свързани новини

31.03.2010 09:41

Правят Лъчо Мозъка министър?

Видян 2853 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кой ще бъде новият здравен министър? Този въпрос е на дневен ред, след като вчера Божидар Нанев подаде оставка от поста. Той е привлечен като обвиняем от Софийската градска прокуратура заради сключени неизгодни сделки за ваксината Тамифлу срещу новия грипен вирус. От това са нанесени щети на държавата за 2 454 000 лв.


Веднага след като министерската оставка стана факт, в кулоарите на парламента започнаха да умуват кой ще наследи Божидар Нанев. Най-спряганото име от депутатите от ГЕРБ бе това на зам.-председателя на парламента и шеф на здравната комисия Лючезар Иванов, известен на читателите на 19` като Лъчо Мозъка. Самият той отказа коментар по казуса „Нанев“, тъй като разбрал за него от медиите.


Другото спрягано име е това на зам.-финансовия министър и шеф на надзора на Здравната каса Владислав Горанов. Сред обсъжданите имена е и това на Нели Нешева - главен секретар на здравното министерство, съобщи агенция БЛИЦ. Сред сините пък се заговори, че близък до тях човек, може да седне в стола на Нанев. Предимството му било, че не е член на нито една от двете партии в Синята коалиция. Името му обаче остана тайна.


Директорът на най-голямата русенска болница д-р Минчо Вичев вероятно може да замени подалия оставка Божидар Нанев, съобщи Bulgaria News, позовавайки се на информирани източници.


Божидар Нанев е обвинен в това, че на 16.12.2009 г. при условията на продължаващо престъпление, като министър на здравеопазването, съзнателно е сключил две неизгодни сделки между министерството и „Рош България” ЕООД за доставка антивирусни препарати Тамифлу. От това е произлязла значителна вреда за МЗ в размер на 2 454 319,20 лв. Сумата е разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство до МЗ и договорената цена за доставка с “Рош България“. Случаят е особено тежък, с оглед настъпилите вредни последици, характера и основанието на сделките. Нанев е с мярка парична гаранция от 2000 лв.


„Смятам, че повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни. Сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, която застраши здравето на хората и отне десетки човешки животи. Въпреки това подавам оставката си“, се казва в специално изявление на Божидар Нанев, разпространено от пресцентъра на МЗ.


Това е първото обвинение срещу министър от кабинета „Борисов“. Премиерът обаче не бе изненадан от случилото се. Когато казах, че текат разработки и срещу министри, имах предвид точно разследването срещу министъра на здравеопазването, каза Бойко Борисов в Стара Загора. Той се е срещал с главния прокурор Борис Велчев. „Казах и винаги съм казвал, че ще бъда абсолютно безкомпромисен към всеки“, заяви Борисов. Той добави, че по разработката е работено отдавна от ДАНС.


Още през ноември м.г. 19` алармира, че 103 дни след като е встъпил в длъжност, здравният министър Нанев не е намерил време да поръча доставка на необходимото количество тестове и ваксини за новия грипен вирус, при положение че от лятото в цяла Европа прогнозите бяха за тежка епидемия.


Един достоен министър в такива случаи подава оставка, сигурно и Нанев вече носи своята в джоба, предположихме тогава. Четири месеца по-късно прогнозата ни се оказа точна.


За финал ще припомним, че Божидар Нанев беше обвинен в конфликт на интереси, заради пътуване в САЩ. Беше обявено, че той, заедно с Лъчезар Иванов, през ноември м.г. е направил посещение в САЩ на разноските на неправителствени организации, чийто представител бил в ръководството на фирма, развиваща дейност у нас. Става въпрос за Остеотех, която, както обясниха от Агенцията по трансплантациите, действа на територията на България по разрешителен режим с 13 лечебни заведения, сред които Пирогов, Исул, ВМА,  Александровска болница, Света Екатерина, Света Ана и др. Лъчезар Иванов пък обясни, че разноските били поети от евроатлантическите структури в САЩ и българи, които живеят в САЩ, и че по никакъв начин нямало конфликт на интереси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион