Свързани новини

29.03.2010 16:41

Къде потънаха 140 млн. лв. от Здравната каса?

Видян 2221 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„През месец ноември миналата година от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са взети 140 млн. лв. и до днес не се знае къде са те“, заяви пред 19` д-р Светозар Сардовски, шеф на кардиологичното отделение в Пирогов. Отговор за въпросните пари, извадени от касата преди четири месеца от финансовото ведомство, така и не е даден на лекарите.


Вместо това на техния извънреден събор миналата седмица премиерът Бойко Борисов каза, че „голяма част от парите са изразходвани“. Но „така или иначе за здравеопазване трябва да се намерят 220-260 млн. лв.“, съобщи той, цитиран от Мediapool. Липсата им обясни с това, че „бюджетът е едно общо нещо“.


От Националния лекарски съюз официално се обявиха против този начин на финансиране на здравния сектор. В решенията на своя 49 събор те записаха, че искат  отделяне на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет и гарантиране на неговата цялост и неприкосновеност. Настояват също държавата да изплаща задълженията си към бюджета на касата.


Тук трябва да припомним, че по сметките на НЗОК към 31 декември 2009 г. има 860,3 млн. лв., както отчете в началото на тази година здравният министър Божидар Нанев.


След като в публичното пространство бе тиражирано намерението за увеличаване на здравната вноска с 2%, от гилдията изразиха недоумение за какво са тези блокирани по сметка милиони, предназначени иначе само за родното здравеопазване. Тогава областните болници трети месец чакаха финансиране, а медицинските кадри - заплати. Когато парите бяха преведени, се оказаха по-малко от отчетната дейност.


Отговорът на властта не закъсня - правителството предложи нова антикризисна мярка в здравеопазването - таван на лекарските заплати от 3500 лв. Освен това  ведомството на Божидар Нанев възнамерява „да въведе и уравниловка на заплатите и те ще бъдат почти равни в различните отделения“, писа в. Сега.


В отговор участниците в събора поискаха да се премахне административното определяне на размера на заплатите в лечебните заведения-търговски дружества. Освен това управляващите готвят и друга оздравителна „инжекция“ за сектора. Законопроект предвижда хората задължително да се осигуряват и в частните фондове.


Засега обаче парите в здравеопазването не достигат. Обявено бе публично, че касата била източвана с кражби по болниците и отчитане на неизвършена дейност.


Може би затова се задава и нова антикризисна мярка - освобождаване на достъпа до специалисти чрез доплащане. Сега достъпът до лекар специалист, на какъвто имат право здравноосигурените по линия на НЗОК, става с направление, издадено от личния лекар.                                                


Целта на обмисляната в здравното министерство мярка е при нужда пациентът да се обръща директно към специалист. За това обаче ще се доплаща. Логично е то да е на по-ниска цена от свободния преглед.


По думите на министъра това щяло да стане чрез „един вид доплащане“. Обсъжда се още и въвеждането на потребителска такса за всички категории хора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби