Свързани новини

28.03.2010 18:12

Пуснаха опасна боя за яйца

Видян 3638 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бои за яйца с неизвестно съдържание се продават в търговската мрежа, показа проверка на Асоциацията активни потребители преди Великден, съобщи БГНЕС. Така хората нямат никаква гаранция за своето здраве при покупката на този продукт. Оцветителите (Е102, Е110, Е 122 и т.н.), които се съдържат в боите, трябва да бъдат изписани на видно място върху опаковката, с четивен шрифт. Някои производители обаче продължават да отпечатват съдържанието от вътрешната страна на кутийката. Така потребителят не може да се информира за съставките, преди да си е купил продукта. Така първо се плаща, а после се вижда за какво точно са дадени парите. Друга практика е надписът “безвредна” върху някои от боите. По закон всички производители на бои за яйца са длъжни да използват само оцветителите, разрешени в Европейския съюз. Това значи, че всички бои за яйца на пазара би следвало да са безвредни. С надписа “безвредна” се създава внушението, че на пазара се продават и вредни  или: “Нашата е безвредна, а другите не са”, писа БГНЕС.


Съдържанието на доста бои за яйца, които се предлагат по магазините, е изписано с прекалено малки букви. Така излиза, че хората трябва да ходят на пазар едва ли не с с лупа, за да могат да разчетат надписа.


Междувременно стана ясно, че новозеландски и австралийски замразени агнета, внесени преди половин година, се предлагат на българския пазар преди Великден. По родните магазини масово се предлага и румънско агнешко, защото българското производство е почти унищожено.


Преди 5-6 месеца има внесени агнета от Нова Зеландия и от Австралия, които пристигат в България замразени, вкарват се в камери и сега вече се изваждат на тезгяха“, посочи председателят на Браншовия съюз на животновъдите Бойко Синапов. Въпреки че агнешкото е внесено на значително по-ниски цени, потребителят не може да разпознае чуждото от родното месо, защото на пазара цената е еднаква. „На нашия позар цените в момента варират от 4 до 5 лв. живо тегло. Месото на родния пазар трябва да е максимум 12 лв., а търговците го продават 15 и 16 лв.“, допълни още Синапов, цитиран от БНР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог