Свързани новини

19.03.2010 10:36

Д. Бъчваров: Правителството е в шок

Видян 1501 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Правителството е в шок, заради неизпълнението на бюджета". Това каза икономистът и заместник-председател на ДСБ Димитър Бъчваров, цитиран от БГНЕС.


По думите му, в началото на тази година в бюджета са влезли с 600 милиона лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година. В същото време разходите на държавата са огромни. Обявените 28 антикризисни мерки на правителството са „медийно плашило”, каза още Бъчваров. От групата на ДСБ ще предложат антикризисна програма. Основен акцент в нея са промяна в централното управление на европейските фондове и изплащането на държавните задължения към фирмите.
“Много спешно, до дни трябва да се отпушат разплащанията към фирмите. Правителството наследи около 1 милиард и половина лева скрити задължения от предходното правителство и тези пари не са предвидени в бюджет 2010. Ако средствата се разплатят сега наведнъж, ще се дестабилизират публичните финанси като цяло, затова трябва да има механизъм те да бъдат разсрочени”, обясни Бъчваров. По думите му, възможностите за това са няколко: държавата да припознае всичките си изискуеми задължения и да посочи срок, в който да ги изплати. Фирмите могат да продадат това свое вземане на друга финансова институция, което е така наречената система “факторинг”, каза икономистът.
Другият вариант е да се покаже на банките, че вземанията им от държавата са сигурни и ще се случат. Третата опция е фирмите да чакат, ако имат финансови резерви, до изплащането на задълженията, а четвъртата възможност е компаниите да съдят държавата. Сред другите антикризисни мерки, посочени от ДСБ, е и преструктурирането на разходите. Бъчваров заяви, че при това състояние на бюджета не може да се правят каквито и да било инвестиции.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец