Свързани новини

18.03.2010 15:13

Рашидов: Гробищата са място, носещо паметта на поколенията

Видян 1413 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на културата Вежди Рашидов даде старт на идейния проект за реконструкция на гробищния парк, където са положени телата на българските творци в Централните софийски гробища, предаде БГНЕС.


Теренът, върху който ще бъдат полагани телата на “известните и велики българи”, по думите на министъра, е около 2 дка. Паркът ще бъде заграден от живи дървесни плетове и ще бъде осветен. Урните с праха на творците ще бъдат направени като отворени параклиси с навеси, така че според Рашидов, ще бъде оформена една своеобразна “стена на мъката”. Той обясни, че останките им ще бъдат разположени в урните в специални пространства, които символизират четирите алегории на изкуствата. Средствата за реконструкцията на парка ще бъдат заделени от бюджета на Министерството на културата, като по всяка вероятност ще са необходими около 300 хил. лева, с които ще бъдат поети осветлението, охраната и поддръжката на парка. “Гробищата не са място, където ние хвърляме някакво парче месо, което вече не ние е бреме”, заяви Рашидов. По негово мнение, след реконструкцията на гробищния парк, той ще се превърне в място, носещо паметта на поколенията, паметта на рода.
Главният архитект на София Петър Диков коментира, че е много доволен, че един министър на културата се е сетил за паметта на хората, които заслужават уважение. “Ние трябва да се срамуваме от това, че ние закопаваме умрелите, ние не погребваме мъртвите в нашата действителност. Това категорично трябва да го променим”, заяви той. Според Диков идеята за реконструкцията на парка може да бъде реализирана още тази година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се