Свързани новини

17.03.2010 10:41

Съдът отложи за април делото срещу Веселин Георгиев - Батко

Видян 1736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд отложи за април делото срещу бившия директор на фонд “Републиканска пътна инфраструктура“ Веселин Георгиев, предаде БГНЕС.


На днешното съдебно заседание като свидетели бяха призовани бившите министри Меглена Плугчиева, Пламен Орешарски и Гергана Грънчарова. Те обаче не се явиха, защото са нередовни призовани. Не се яви и редовно призованият Иван Атанасов, бивш ръководител на пътната агенция. Показания на днешното съдебно заседание даде единствено Бойко Коцев, който през 2007 и 2008 г. беше постоянен представител на България в ЕС. Той разказа пред съда за причините довели до спиране на плащанията по два проекта финансирани със средства от съюза. Още през януари 2008 г. ЕК изразява опасения, че съществува конфликт на интереси в Пътния фонд. В средата на 2008 се стига до спиране на плащанията по два проекта, спомни си Коцев.
За следващото съдебно заседание бяха призовани отново неявилите се днес свидетели. Освен това съдът поиска от Министерството на финансите кореспонденцията между България и ЕС. Делото ще продължи на 20 април от 9,30 часа.
Според обвинението Георгиев е нарушил Закона за обществените поръчки като е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти". Така Георгиев е набавил имотна облага за братята си Бойко и Емил. 120 млн. евро е сумата на поръчките, за които той е обвинен. Заради скандала през 2008 г. ЕК блокира субсидиите за строеж на пътища у нас и постави остро въпроса за конфликт на интереси. Парите от европейските фондове - милиард и половина евро - бяха отблокирани едва в края на юни 2009 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате