Свързани новини

16.03.2010 17:54

Депутатите не декларират и не плащат 3,1 милиона, НАП се прави, че не знае

Видян 7325 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато НАП преследва медии и фолк певици, проспива невероятното мошеничество на 240 души в Народното събрание. Авторитетният сайт Bulgaria-news.bg разкри, че близо 3,1 млн. лв. от държавния бюджет през тази година ще бъдат изплатени на народните представители под формата на „представителни“ пари и върху тях няма да бъдат платени данъци, а да не говорим за социални и здравни осигуровки.


Тази афера не става във връзка с някоя „блага” обществена поръчка или в тъмната страна на сивата икономика.


На всеки депутат се падат 1522,62 лв. месечно в пликче, а на леля Цецка - 2360 лв. Безотчетни. Според правилника за дейността на парламента, Народното събрание поема допълнителни разходи на депутатите и парламентарните групи, свързани с тяхната дейност. Тази сумата е в размер на 2/3 от основното месечно възнаграждение като бонус върху заплатата. Годишно всеки депутат взема нелегално 18 271,44, а председателят на НС - 28 321 лв. Тези пари не подлежат на данъци, осигуровки и други отчисления към държавата. Може би частично се отделят в партийните каси, но това едва ли някой би разкрил.


За съжаление (и за разлика от британския му колега например) българският депутат не е задължен да се отчита как харчи тези благини. Интересен факт за сегашното Народно събрание е, че кабинетът Бойко Борисов, а не неговите депутати, е основен източник на законодателна инициатива, т.е. твори повече закони от законотворците. Досега проектите на народните представители се прочуха предимно с конфликт на интереси - примерите с нотариусите, лова, тютюнопушенето и амнистията на заменките го доказват.


Далаверата върви от Великото народно събрание, като представителната сума се отпуска уж, за да могат народните представители да я ползват за външни експерти или сътрудници, когато не могат да получат необходимата помощ от персонала на Народното събрание, който наброява 500 експерти. За какво тогава им се плаща пък на тях?!


Депутатите в британския, френския и италианския парламент имат право на точно определена сума за наем на офиси и те с подписа си удостоверяват, че я получават за това. По същия начин стои въпросът с наемането на сътрудници и секретари. Парламентаристите са длъжни да изплащат заплати, осигуровки, пенсионни вноски и др. на наетите лица.


От тези отчети се разбира дори, че Гордън Браун е похарчил 32 лири или към 70 лв. за електрически крушки и 99 лири или 220 лв. за абонамент за Sky TB, а депутатът Марк Оутън декларирал дори 5 лири, платени за ръкохватки, припомня Bulgaria-news.bg. А в България редовно текат скандали за неплатени сметки на оборотните депутатски апартаменти, които иначе се дават без наем и се ремонтират за сметка на данъкоплатците.


За съжаление у нас е строго пазена тайна колко парламентът плаща за апартамента в София, който е ползван от председателя на парламента Цецка Цачева. Тя трябваше да използва и без друго поддържана от държавата къща в резиденция Бояна, но там не й хареса и всички ние сме принудени да й пращаме свободния наем.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще