Свързани новини

11.03.2010 18:00

Д-р Кацаров: Защо вдигат осигуровките при 860 млн. лева здравен резерв?

Видян 1808 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Изумен съм от вдигането на здравните вноски, при положение че в БНБ има 860 млн. лв. блокирани и предназначени само за здравеопазване“, заяви по СКАТ  д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш зам.-министър на здравеопазването. По негови думи парите отлежават в държавния трезор и трупат лихви. За сметка на това областните болници вече трети месец чакат финансиране, а медицинските кадри - своите заплати. Както 19` писа, майката на Димитър Бербатов, която работи като гл. сестра в Благоевград, още не е получила заплатата си за януари. Ако не беше синът й, Маргарита определено нямаше да може да се издържа, тъй както нейните колеги.


Истината е, че не може да има финансиране, тъй като събираемостта на здравните вноски е паднала в пъти, откъдето идва и забавянето на плащанията, коментират запознати. Пример за това е самият финансов министър Симеон Дянков, който, както 19` писа, не е внесъл здравните си осигуровки за 9 години. По повод на въпросната публикация в радакцията получихме писмо, което незнайно защо бе изпратено до главния счетоводител. В него анонимен читател опровергава написаното: „Уважаеми вестник 19 минути, на стр. 2 в броя от 11.03. е пусната невярна информация в материала: Дянков не си платил здравните осигуровки. Този факт беше опроверган още на 10.03.2010 с направеното официално съобщение, в което се казва, че Дянков е платил дължимите здравноосигурителни вноски от 2008 г. За годините преди 2008 г., когато е пребивавал в чужбина повече от 183 дни за всяка година (удостоверено с документ от полицията), съгласно Закона за здравното осигуряване, той не дължи осигурителни вноски".


По думите на д-р Стойчо Кацаров здравните вноски на вицепремиера е възможно да бъдат опростени, но за това трябва да са изпълнени две условия - да не е правил избор на личен лекар в този период и да е подал декларация до 31.12.2006 г. съгласно законовото изискване, че е в чужбина и затова не дължи пари за здравни осигуровки. „Дори само едно от двете условия да не е изпълнено, Дянков трябва да плати парите с лихвите“, коментира още д-р Стойчо Кацаров. Освен това финансовият министър трябва да бъде санкциониран за просроченото плащане от 500 до 1000 лв., уточни той. От писмото на НАП обаче не става ясно с колко точно е глобен Дянков за забавянето. Остава да гадаем и дали горепосочените две условия са изпълнени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв