Свързани новини

10.03.2010 10:12

Изпълнителната комисия на ГЕРБ поиска импийчмънт на Първанов

Видян 1778 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпълнителната комисия на ГЕРБ препоръчва на парламентарната група да обсъди с организации и експерти обществените и правни последици от случая с публикуваната от президента стенограма от разговора с финансовия министър Симеон Дянков от 5 март и да внесе искане в парламента за започване процедура по отстраняването на Георги Първанов от поста президент на република България.


Това заяви на специален брифинг съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който прочете становището на Изпълнителната комисия, предаде БГНЕС. В него се казва, че на редовно заседание на ИК на ГЕРБ на 9 март са били обсъдени стенограмата и аудио записът от разговора между президента Първанов и Дянков и е констатирано, че срещата е била записана без знанието на вицепремиера. Часове след края на разговора стенограмата е предоставена на медиите, по едностранното решение на президентската институция, отново без да бъде информиран министър Дянков. Изпълнителната комисия на ПГ ГЕРБ тълкува този случай като нарушение на чл. 32, ал. 2 от Конституцията, който гласи, че "никой не може да бъде следен, записван и подслушван, без негово съгласие“, се казва в становището. Разпространените впоследствие обяснения от президента, че записът на официалните срещи е официална практика, провокира допълнителни въпроси: кога и по какъв начин е решено и регламентирано записването на срещите. Серията от въпросите включват още: информирано ли е обществото за нея и защо едва сега, в края на втория мандат на Първанов тя се огласява публично, какви са гаранциите, че липсата на ясен и публично представен регламент за запис и публикуване на аудио и текстова информация за официалните срещи на президента не се извършва по субективни и политически причини и поводи. Записват ли се официалните разговори на президента с дипломати, посланици и представители на други държави и ако се прави запис, били ли са участниците уведомявани предварително и искано ли им е съгласието. Каква е съдбата на тези записи и къде и как се съхраняват и ползват и ако това е практика, готова ли е президентската институция да предостави на обществеността всички записи и разговори от последните години?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.