Свързани новини

10.03.2010 09:28

Плащаш здравна осигуровка, НАП не те брои

Видян 3846 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Малка“ софтуерна грешка в прехвърлянето на информационното обслужване на здравноосигурителния статус от НОИ към НАП остави хиляди хора без лекарска помощ. Оказва се, че тези, които редовно си плащат здравните вноски, не са редовни и нямат право на медицинско обслужване. Пример за това са множеството жалби на възмутени граждани, станали жертва на новата програма. По неофициални данни 80 000 записа за платени вноски се губят в системата след прехвърлянето й от НОИ в НАП. По мнение на компютърни специалисти въпросният пропуск е направен умишлено, за да се платят отново „липсващите“ пари.
„На 20 януари внесох всичките си здравни осигуровки, които бях пропуснала през годините. Вече бях изрядна и имах официален документ за това – удостоверение, издадено от НОИ. Преди няколко дни обаче в кабинета на личния си лекар с ужас установих, че парите ми са отишли нахалос“, разказва Жана Стоянова, станала жертва на софтуерната „грешка“. Джипито е отказало да я обслужи, тъй като в компютъра му тя се появява като нередовна. След като отива в НАП, Стоянова се сблъсква с хаос и некомпетентност от страна на служителите в офис центъра на приходната агенция. Обясняват й, че дължи здравни вноски за 5 месеца за периода 2008-2009 г. На гише №13, където, за да я обслужат, е изчакала да минат около 90 човека в 9,30 часа сутринта, й обясняват, че издаденото й удостоверение за платени осигуровки не важи. Искат й платежните нареждания за извършеното плащане, които обаче тя не е запазила, тъй като все пак има официален документ. Единственият начин да докаже, че е изрядна и че има грешка в системата, е да отиде в счетоводството на агенцията. Там й обясняват, че парите ги има, но „висят с грешен код“. Аналогичен е случаят на „неизряден“ софиянец, който се оказва, че отново трябва да внесе осигуровки на обща стойност 2000 лева. „Липсващите“ пари са за периода 2004-2005 година. През 2006 година обаче той тегли кредит от банка, която преди да отпусне парите, е направила пълна проверка на лицето дали дължи пари на държавата. „Дали банката щеше да ми даде пари, ако наистина бях длъжник на НОИ?“, пита мъжът.
По непотвърдени данни софтуерната програма на НАП струва около 1,5 млн. лева. Именно този факт буди съмнение как нещо толкова скъпо е направено толкова некачествено. 
Според сайта на НАП възрастни хора на по 70-80 години също се водят с прекъснати здравноосигурителни права, въпреки че от години са в пенсия. "Грешката“ засяга и деца, чието здравно осигуряване до 18-годишна възраст по закон се поема от държавата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци