Свързани новини

08.03.2010 09:44

8 март - повод да поговорим за равноправие

Видян 1266 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Международният ден на жената е създаден, за да празнуват тези, които имат най-голямо влияние в нашия живот. Те са мнозинство в този свят. 8 март означава не само подаряване на цветя, но също и обсъждане на равни права и възможности".


Това каза председателят на ЕП Йежи Бузек по повод Международния ден на жената. За празника почти всички страни, включително членките на ЕС, публикуват статистика, която показва, че жените продължават да са по-ниско заплатени от мъжете и независимо от видните жени политици, те все още не са голям процент в управлението на държавите си. От друга страна медиите в САЩ коментираха, че икономическата криза е създадена от мъжете и сега на челните мениджърски постове застават жени, които са по-отговорни. Зловеща остава картината в страни като Руанда и други, където в междуплеменните конфликти страдат най-много децата и жените, подложени на изнасилвания и унижения. Един от най-процъфтяващите безскрупулни бизнеси остава трафикът на хора, в който преобладаващите жертви са жени, използвани са сексуална експлоатация.
Историята на днешния празник започва в далечната 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настояват за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд. Отбелязването на 8 март започва като празник на международната солидарност, сила и сплотеност на жените. През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласява 28 февруари за Национален ден на жената. През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва ежегодно. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 година в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жената и за мир. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.