Свързани новини

14.02.2010 18:28

5 пъти е спаднала събираемостта на здравните вноски

Видян 1519 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цели пет пъти е спаднала събираемостта на здравните вноски, отчете директорът на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева. През първият месец на годината са събрани 30 милиона лева от плащанията. Според закона за бюджета на касата месечно трябва влизат по около 140 млн. лв. от здравни вноски. На практика през януари от вноски са постъпили едва 30 млн. лв., а държавата е дотирала касата със 70 млн. лв. Тази дотация не е предвидена в държавния бюджет за 2010 г., а за дванадесет месеца сумата ще нарасне до 840 млн. лв.
В началото на 2009 г. постъпленията в здравеопазването са били значително по-добри, като тогава събираемостта за месец е била над 100 млн. лв.
Появилата се негативна тенденция неминуемо е свързана с решението да се закриват редица болници в цялата страна, казаха експерти пред 19`. Защо хората да плащат за нищо? Заради здравната реформа дори се стигна до смъртен случай. Пациент умря по пътя от Кула, където хората бяха лишени от лечебница, до Видин напук на всички обещания, че всичко се прави за добро.
Нежеланието на хората да си плащат здравноосигурителните вноски е аналогично на решението за погасяването на дълговете към столичната топлофикация. Преди три години, когато избухна скандала с безразборните разходи, правени от бившия изпълнителен директор на Топлофикация София Валентин Димитров – Вальо Топлото хората масово отказваха да си плащат месечните задължения.
Общо 12 болници не са покрили нито едно изискване за сключване на договор със Здравноосигурителната каса през тази година. Първоначалната бройка беше 21, но някои лечебни заведения са успели да покрият критериите в последния момент.
През 2009 година отчетените рехоспитализации са 625 000, съобщиха от здравноосигурителната каса. Това означава, че много пациенти са били приемани в болница повече от един път за една година.
На среща между ръководството на касата, Българския лекарски съюз и синдикатите е станало ясно, че ако до две седмици не се гарантира, че всяка болница ще получи навреме всичките пари, които си е изработила, лекарите и гражданите по места ще излязат на протест. По думите на президента на КНСБ д-р Желязко Христов в скоро време служители на ботевградската болница ще стачкуват.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с някои препятствия

Днес може да се сблъскате с някои препятствия, но