Свързани новини

08.02.2010 16:12

Българите са против убиването на уличните кучета

Видян 3766 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо две трети от българите подкрепят хуманните методи за намаляване на броя на бездомните животни, сочи проучване на МБМД. То е направено по поръчка на българския офис на международната организация за защита на животните Четири лапи.  За кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране и връщането на  улицата на бездомните кучета и котки са 33,5% от хората. За прибирането им в приюти са 30% от анкетираните. Едва 27 на сто считат, че уличните животни трябва да бъдат избивани.


Изводът на природозащитниците е, че обществото ни вече е готово да приеме хуманния подход при решаването на този дългогодишен и наболял проблем. „Общините обаче масово отказват да прилагат този подхов, въпреки че той е  заложен и в Закона за защита на животните", казва Явор Гечев от Четири лапи. Липсва и контрол от страна на държавата за прилагането на законовите разпоредби, като досега почти няма санкционирана община, заявяват още от международната организация.


Според проучването 56,2% от хората са на мнение, че вина за наличието на безстопанствени животни имат собствениците, които изоставят своите домашни любимци. Според 47,9% пък вина имат общините, защото нямат адекватна и последователна политика по въпроса. От Четири лапи заявяват, че са готови безвъзмездно да помогнат на онези общини, които имат желание да прилагат мерките за овладяване на популацията от безстопанствени животни.


Организацията предвижда 16 кастрационни кампании в различни краища на страната. Очакванията им са за около 2000 обработени животни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне