Свързани новини

30.01.2010 10:37

Ердоган: Ако се наложи ще платим за тракийските имоти

Видян 1680 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви в присъствието на българския си колега Бойко Борисов, че „ако действително се докаже, че страната ни трябва да изплати компенсациите за имотите на тракийските бежанци, ще бъдат предприети съответните мерки”, предаде БГНЕС.


Той посочи, че смесените комисии продължават да работят доста интензивно. В отговор на българските претенции Ердоган настоя България да облекчи визовия режим за турските граждани и поиска те да получават преференциални визи. Така според него туристическият поток от Босфора към България ще се увеличи. Домакинът отчете, че през последната година едва 32 хиляди турски граждани са посетили България, срещу 1,4 млн. българи, пътували до Турция. Според Анкара стокообмен от 3 млрд. евро годишно е недостатъчен, но и в двете страни е налице политическа воля за засилването му. Над 1 млрд. евро са турските инвестиции в български инфраструктурни проекти. Ердоган подчерта още, че визитата на Бойко Борисов в Турция е ново начало на двустранните отношения и определи участието на българския министър на културата Вежди Рашидов като знаково в годината, в която Истанбул е Европейска столица на културата. Турският премиер отново повдигна въпроса като своите предшественици за изграждането на язовир на река Тунджа, за да се предотвратят последиците от честите наводнения. Борисов от своя страна заяви, че паралелно с рестарта на проекта „Горна Арда” може да се търси решение и на проблема с Тунджа. Той подчерта, че двете страни могат да бъдат модел за останалите народи и огласи, че ще направи постъпки джамията в Пловдив да влезе в списъка на ЮНЕСКО за закрила на паметниците, но поиска и Турция да направи същото с т.нар. „Желязна църква” „Свети Стефан” в Истанбул. След добрите новини Борисов рязко смени тона и каза: „Между България и Турция не са необходими партии посредници. Настоявам турските колеги да ревизират отношенията си към определени среди в България, които се представят едва ли не като изразители на турската държава у нас. Националистическите формации и прояви прекалиха. Т.нар. обръчи от фирми създадоха условия за възникване на напрежения. Вместо да се занимаваме с големите проекти, такива проблеми се опитват да ни разделят”, заяви Борисов.


По време на срещата бе засегнат и въпроса за проекта за газопровод „Набуко“, който ще преминава през територията на двете страни. „До този момент не бях срещал човек, който така да подкрепя проекта „Набуко”, както колегата Ердоган. Надявам се, че въпреки че реализирането на проекта закъснява, „Набуко” ще бъде изграден максимално бързо. Ние имаме интерес от транзита на газ”, заяви премиерът Борисов. Той изрази подкрепата си и за реформите, които се правят в Турция и подкрепи желанието й за членство в ЕС. „Като членове на НАТО и на Европейския съюз страната ни изповядва принципите на плурализма, свободата, демокрацията. България винаги е подкрепяла Турция в преговорния процес за присъединяване към ЕС и ще продължава в тази посока, ако тя покрива необходимите за членство критерии”, допълни министър-председателят Борисов. Той разкри, че по време на разговора на четири очи с Ердоган е помолил за втори оглед на потъналия кораб „Хера” заради настояване на близките на жертвите. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог