Свързани новини

26.01.2010 16:27

6 месеца по-късно

Видян 1908 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Точно преди 6 месеца на власт в България дойде правителството на Бойко Борисов. Кабинетът на малцинството на ГЕРБ бе избран заради надеждата за възмездие към прегрешилите властници на последните 20 години, за да сложи край на кризата и да оправи отношенията с Европа.


Правителството предаде различни сигнали за нередности на предшествениците си, главно с усилията на най-ефективния министър Цветан Цветанов. Въпреки това все още няма изправен пред съда големец.


6 месеца по-късно кризата е по-остра от всякога. Заради стремежа към балансиран бюджет с нулев дефицит при позволени от ЕС -3%, икономиката е изпаднала в тежък нокдаун, който отива към нокаут. За първи път от 1996 г. дори официалната статистика сочи обедняване и спад на потреблението. Безработицата, отново по официални данни, вече е 10% - 2 пъти повече, отколкото преди година и половина. Тенденцията е към удвояване по данни на Евростат, синдикатите и Българската стопанска камара.


6 месеца по-късно България отново е изправена пред спиране на еврофондове, което не е новина. Сензация беше скандалната неподготвеност на българския кандидат за комисар Румяна Желева, заради която успяхме да отложим гласуването на континенталното правителство и едва не доведохме ЕС до първа политическа война.


Премиерът умело замени в последната възможна секунда губещата си първа кандидатура с т.нар. План Б Кристалина Георгиева. Утре предлага на парламента да замени Румяна Желева и като външен министър с опитния в тези дела Николай Младенов. Нещо, което както сам призна, е мислел да направи още преди 6 месеца.


Желева обаче далеч не е единственият член на кабинета, който създава проблеми на премиера. В момента най-близо до изритване от МС е здравният министър Нанев. Човекът, който заплашва 3 милиона българи с възможността да ги остави без болнично обслужване, няма как да спечели някога доверието на обществото. Още повече, след  доказания конфликт на интереси с неговата командировка за $50 000 в САЩ за сметка на фирма.


Покрай случая Желева пък се “отличи” уважаваното цели 130 години Министерство на правосъдието. То пусна становище, според което депутатите са свободни да правят бизнес, което вдигна на бунт цялата правна общност поради безумието си. Макар да не е подписала документа, отговорност за небивалия юридически абсурд носи министър Маргарита Попова.


Притискането на бизнеса и липсата на диалог със синдикатите, обричането на народа да работи до смърт помрачи светлия до тази есен образ на социалния министър Тотю Младенов.


Симеон Дянков обаче е шампионът по гафове и отказ да приеме реалността. Ако беше министър на културата, това не би било проблем, но той е най-важният в кабинета – вице, начело на финансите. Не без негова помощ правителствената политика и в момента е прокризисна и задълбочава колапса на фирмите и домакинствата като не стимулира търсенето и кредитирането. Ред негови назначения, продиктувани от Кръга Капитал са най-малкият му проблем.


Към въпросния кръг се числят и други двама подопечни на Бойко, които вече му поставят бомби. Единият е икономическият министър Трайчо Трайков, който още с първата си изява определи туризма ни за криминален, а с втората даде на фирмата, за която работеше допреди 6 месеца – ЕВН, карт бланш да се включи в държавен мегапроект за 500 млн.евро в неговия ресор.


Другият капитален министър Плевнелиев е отделна тема, на която скоро ще обърнем внимание. 6 месеца не може да накара турците, строящи магистрала Люлин да заработят, но пък неотдавна подкрепи увеличение на бюджета им и то с милиони! 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и