Свързани новини

20.01.2010 17:04

Забраниха сделките с имоти в брой

Видян 1301 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разплащането на сделки с недвижими имоти да се осъществява само по банков път, предвиждат промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Така в сила влиза забраната за плащането на ръка при подобни сделки. Измененията бяха приети от депутатите днес на първо четене.


Това ще допринесе за предотвратяване укриването на истинската стойност на сделката при облагането с данък, както и за изясняване произхода на средствата по сделката, и за противодействие на “изпирането” на пари, се посочва в мотивите на Министерския съвет.


Промените няма да постигнат заложените цели, тъй като няма да има механизъм, по който да се предотврати доплащане до реалната цена на ръка, коментираха експерти, цитирани от сайта Всеки ден.


Съгласно законопроекта при извършване на възмездни сделки, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, страните представят декларация, че сумата, посочена в акта, е действително уговорената цена по сделката. Пред нотариуса ще се представя заверен препис от платежните документи, когато между страните са извършени плащания преди съставянето на нотариалния акт. Когато в акта са уговорени последващи плащания, страните посочват в декларацията и сметката, по която ще се извършват плащанията. Те могат да стават по специална банкова сметка на нотариуса или по сметка в избрана от страните банка.


Според депутата от БСП Любен Корнезов промените няма да се постигнат резултат, защото няма гаранция, че в декларацията няма да се вписва сума, по-ниска от реалната стойност. Трябва да бъдат предвидени санкции в случай на неточна или невярна информация в документа, смята той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни