Свързани новини

16.01.2010 12:50

Божидар Нанев: Трябва да имаме Европейска здравна карта

Видян 1540 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки трябва да има Европейска здравна карта, когато излиза в чужбина, каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев по Дарик радио, цитира агенция БГНЕС.


По закон всеки трябва да е здравноосигурен и когато излиза в европейските страни да има такава карта. Работим от 2010 година, когато някой отиде на контролно-пропускателен пункт да му бъде проверяван и за Европейска здравна карта, заедно с паспорта си, каза Б. Нанев. Друг е въпросът, че сега няма право да бъде върнат от границата, но трябва да се направят съответните промени в нормативните документи, защото когато излизаме в чужбина трябва да имаме право и на здравна помощ, каза министърът.
Според него пари и лаборатории за профилактика има и всеки над 18 години трябва да си направи годишно изследване. Според него трябва да се настоява пациентите да направят профилактичните си прегледи, затова са предвидени и промени в закона - който не направи своя профилактичен преглед, да носи съответна санкция. Не е най-важното да се предприемат наказателни мерки, но всеки трябва да осъществи правата си. Няма лимит за безплатни лекарства, те са в зависимост от нуждите на пациента, каза министърът. Няма да закриваме болници и целта е не да се спестят пари, а да се преразпределят. Търсим икономически ефект, за да да не се разпиляват средствата, каза министърът.
Моето излизане в САЩ беше съгласувано със съответните институции, каза Нанев. Но сега виждам проблема в това, че на някой не му харесват реформите, които правим, заяви министърът. Вторият проблем според него е във връзка с тъканните трансплантации. Не се осъзнава, че тези тъкани, които се вземат, нямат цена, каза Нанев и очевидно някой има интерес това да не случва у нас. Според него при следващ случай сам трябва с адвокат да си изважда удостоверение за липса на конфликт на интереси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион