Свързани новини

15.01.2010 18:34

Министерството на правосъдието лъже за Желева!!!

Видян 1543 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на правосъдието лъже за Желева е мнението на юристи, потърсени от Дневник за коментар на становището на МП, че кандидатката за еврокомисар не е в конфликт на интереси.


По-рано днес от Европейската народна партия разпространиха твърдението на българското правосъдно министерство, че според българското законодателство изпълняването й на управителски функции на фирмата "Глобал консулт" не е в противоречие с кандидатурата й за еврокомисар. Според разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) обаче участието и ръководството на фирми е забранено.


За коментар по казуса Дневник потърси мнението на Димо Гяуров от "Синята коалиция", който е председател на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и праламентарна етика. По неговите думи Законът за избор на евродепутати включва и ПОДНС. А този правилник е с ранга на закон. Това мнение сподели и бившият председател на Народното събрание и юрист Огнян Герджиков. Той наблегна на това, че в Законът за евродепутати пише, че за избирането и излъчването на представител в ЕС трябва да се следват принципите, заложени в ПОДНС.


Янаки Стоилов, председател на правната комисия в правителството на Сергей Станишев изтъкна, че няма друг нормативен акт между Конституцията и ПОДНС, който да определя задълженията на народните представители. Това означава, че няма друг законов принцип, който да се следва, освен този, заложен в Правилника. Което категорично означава, че Румяна Желева е в конфликт на интереси.


Правилникът е закон за всички депутати и като такъв е валиден и за приравнените с тях, коментира юристът от ДПС Четин Казак.


За становище бе помолен и бившият конституционен съдия Любен Корнезов. Според него Правилникът е със силата на закон и като такъв е задължителен не само за депутатите, но и за министри, и всеки, който има определена дейност в парламента.


Специалисти по административно право, разкриха, че ПОДНС винаги е бил приеман от Българската правна доктрина като равен на закон, поради което той се намира на равнището на нормативните актове между Конституцията и законите.


Неправителствената организация "Български институт за правни инициативи" аргументира позицията си с факта, че ПОДНС е обособен като особен подконституционен акт, приеман въ основа на самата Конституция. Като такъв той изпълнява функцията на закон, тъй като законът е онзи нормативен акт, който урежда първично или въз основа на Конституцията обществените отношения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат