Свързани новини

12.01.2010 11:19

Доц. Ганчев: Намаляването на ДДС с 0,5% в момента крие рискове

Видян 1266 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Намаляването на ДДС е положително, но ми се струва, че идеята не е достатъчно добре обмислена, защото бюджетът на страната вече е приет и ще се наложи да бъде преработен”. Това заяви доц. Ганчо Ганчев, председател на УС на Институт за икономика и международни отношения, по повод намерението на премиера Борисов да намали ДДС тази година с 0,5%.


Според доц. Ганчев, ако ДДС бъде намален през 2010 г. ще се наложи актуализация на държавния бюджет. „Ще има спад на приходите, което ще доведе до намаляване на разходите и това крие рискове. Намаляването на ДДС в момента не е добър вариант и защото не е ясно дали икономиката на България излиза от кризата или още е в период на спад. Може би е по-добре следващият бюджет да бъде добре обмислен и в него да се заложи намаление на ДДС с 1-2 процента”, коментира той.
Доц. Ганчев обясни, че намаляването на ДДС трябва да доведе до известен спад в цените, ако пазарът е конкурентен, но ако освободените пари останат в производителите, това ще се отрази негативно на икономиката. Според него е малко вероятно България да започне да излиза от кризата през тази година. По-вероятно е този процес да започне през 2011. „В България основният проблем е, че се забави модернизацията на страната и се стигна до деградация на отрасли с висока добавена стойност като например високотехнологичните. Моделът през последните години беше свързан със строителството и туризма, което не е достатъчно. За да се ускори модернизацията е необходимо да се случат две неща: да се развие инфраструктурата на страната и да се привлекат стратегически инвеститори, но не спекулативни строителни фирми, а високотехнологични компании, които да създават производство с висока добавена стойност”, заяви доц. Ганчев.
Институтът за икономика и международни отношения прогнозира, че притокът на емигрантски пари към България през 2010 г. ще намалее с около 100 млн. долара, защото част от емигрантите се завръщат в България. „Около 30% от емигрантите са нелегално работещи, но от гледна точка на притока на средства, те играят положителна роля за стабилизиране на платежния баланс и финансовото обезпечаване на икономиката”, отбеляза доц. Ганчо Ганчев. Според него с нарастването на безработицата в България и подобряване на икономиките на други страни, ще се увеличи потокът от българи търсещи работа в чужбина. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни