Данните, събирани и обработвани 16 г., са залегнали в дисертацията й на тема „Проучване качеството на околната среда в района на Кърджали и оценка на здравния риск”. Според д-р Стайкова причина за замърсяванията са металургичните и минно-преработвателните предприятия като Оловно-цинковия комбинат, „Горубсо”, „Бентонит”.
19.10.2008 13:53

В 20% от дните в годината Кърджали диша тежки метали

Видян 1022 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кърджали е рисков за здравето район, тъй като най-малко през 20% от дните в годината въздухът е замърсен с тежки метали, надвишаващи с пъти допустимите концентрации. Подробни данни се съдържат в проучването на д-р Жени Стайкова, директор на РИОКОЗ в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.


Данните, събирани и обработвани 16 г., са залегнали в дисертацията й на тема „Проучване качеството на околната среда в района на Кърджали и оценка на здравния риск”. Според д-р Стайкова причина за замърсяванията са металургичните и минно-преработвателните предприятия като Оловно-цинковия комбинат, „Горубсо”, „Бентонит”. Рудопреработващият завод „Горубсо”, освен че се намира в идеалния градски център и отстои на 200 метра от жилищни блокове и паркова зона, притежава и хвостохранилище. Селата Вишеград и Островица, които са в опасна близост с депото за промишлените отпадъци, са жертва на тежки запрашавания, особено във ветровитите дни. Дейността на посочените предприятия е свързана с вредни емисии на оловни аерозоли, кадмий, серен диоксид, сярна киселина, прах. От друга страна, почвите са депо за тежки метали, които в пъти превишават регламентираните за всеки един от тях норми. Така се поставя под въпрос чистотата на отглежданите в района плодове и зеленчуци, както и на животинските продукти. При направени изследвания на деца се оказало, че при 71% от тях съдържанието на олово в кръвта е под 100 микрограма на литър. Но при 24 на сто е между 100-200 микрограма на литър и те трябва да бъдат периодично преглеждани и наблюдавани. При 5% от децата обаче съществува сериозен риск. Д-р Стайкова твърди, че в Кърджали заради замърсения въздух много повече хората страдат от болести на горните дихателни пътища, алергии, анемии. Над средните за страната са и стойностите на болестите на храносмилателната и костно-мускулната система, на съединителната тъкан. Често срещани са и вродените аномалии, усложненията при бременност, при раждане и в послеродовия период. При възрастните пък са характерни болестите на нервната система и сетивните органи, на кожата и подкожната тъкан, психическите разстройства, както и тези на пикочо-половата система. БГНЕС припомня, че на 9 и 14 октомври т.г. Кърджали бе обгазяван със серни диоксиди, надвишаващи между 1,1 и 2,6 пъти средночасовите норми, както тогава съобщиха от РИОСВ-Хасково. Причинител на залповото отравяне на въздуха беше Оловно-цинковият комбинат. Проверката на екоекспертите констатира, че свръхнатоварването на съоръженията в оловното производство са провокирали изпускането на серните диоксиди във въздуха./БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби