27.12.2009 11:42

Опит за атентат срещу самолет на Делта Еърлайнз

Видян 1575 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Абдул Фарук Абдулмуталаб подпали пиротехническо устройство на борда на самолет, пътуващ от Амстердам за Детройт, съобщиха официални представители на американската администрация.


Полицейски източник информира, цитиран от БГНЕС, че по думите на заподозрения, Абдулмуталаб е свързан с „Ал Кайда“. Американски и холандски медии съобщиха, че задържаният пътник е нигерийски гражданин и учи в Лондон. Анонимни източници от американските служби за сигурност заявиха, че мъжът е подпалил взривно устройство, което външно прилича на пиротехническо, но не е последвала експлозия. Виновникът за инцидента бързо е бил повален на земята от останалите пътници, като в борбата няколко души са получили леки травми. Самият заподозрян е с по-тежки изгаряния. Американският президент Барак Обама, който прекарва отпуската си на Хаваите, е информиран за инцидента и е наредил „да се вземат всички необходими мерки за повишаването на сигурността на въздушните полети“, съобщи говорителят на Белия дом Бил Бъртън. От ФБР съобщиха, че на мястото на инцидента се води разследване. На кадрите, излъчени по телевизията, се вижда как служителите на ФБР използват при стълбата на самолета специален робот, предназначен за работа с взривни устройства. От службата за сигурност на полетите разказаха, че самолетът е кацнал в Детройт в 11.53 ч. местно време. На борда на самолета А-330 на авиокомпания Delta, изпълняващ полет 253 от Амстердам за Детройт, е имало 278 пътници и 11 членен екипаж. Някои от тях споделиха какво са видели и чули. „Чухме силен взрив, след това имаше малко дим и пламък. Раздадоха се крясъци, стонове, е след това някой каза, че извършителят е бил укротен. Отведоха го и всичко приключи много бързо“, разказва очевидец. Самият заподозрян е получил изгаряния трета степен, съобщи членът на комитета за вътрешна сигурност на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Питър Кинг.


Абдул Фарук Абдулмуталаб фигурира в базата данните на американските тайни служби сред лицата, имащи „значителни терористични връзки“, разкри конгресменът републиканец от Ню Йорк Питър Кинг. Едновременно с това нигериецът не е бил в списъка с лицата, на които е забранено да летят със самолети. Източници, близки до разследването, заявиха, че за момента не може с пълна сигурност да се заяви, дали той е действал сам или под ръководството и с подкрепата на „Ал Кайда“. По данни на американските медии, Абдул Фарук Абдулмуталаб е заявил при разпита, че е получил взривното устройство и инструкциите за него в Йемен. Нигериецът е летял с еднопосочен билет. Летище „Схипхол“ в Амстердам, където той се е прекачил на самолета за Детройт, е известно със своите строги мерки за сигурност, но проверката на нигерийските летища не винаги е достатъчно добра. Европейските летища затегнаха мерките за сигурност след неуспешния опит за атентат. Холандският национален координатор за борба с тероризма заяви, че американските власти са поискали от летищата по света да вземат допълнителни мерки за сигурност на полетите за САЩ. Сигурността на летище "Схипхол" в Амстердам е засилена. Допълнителни мерки за сигурност се предприемат на парижкото летище "Роаси" и летищата във Великобритания. Пътниците, заминаващи за САЩ, могат да очакват допълнителни проверки, преди да се качат на самолетите. Европейският комисар за правосъдието, свободата и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия Жак Баро каза, че ЕК поддържа контакт със съответните служби и следи за спазването на правилата и процедурите в Европа. Британската полиция съобщи, че помага на американските си колеги в разследването на опита за атентат. Нигерия също започна разследване на опита за атентат. Вицепрезидентът на Федерална република Нигерия Гудлък Ебеле Джонатан нареди на нигерийските служби за сигурност да разследват инцидента, се казва в комюнике на министерството на информацията. Взети са мерки за проверка на самоличността на заподозрения и за мотивите му, нашите служби изцяло сътрудничат с американските власти в разследването, посочи министърката, цитирана от агенция БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате