Свързани новини

23.12.2009 12:41

Месич: Съжалявам, че не доближих Хърватия до членство в ЕС

Видян 993 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хърватският президент Стипе Месич трябва да напусне поста си след десетгодишно управление, по време на което изведе балканската страна от войната и управлението с железен юмрук до нова ера на демокрация.


Месич призна в интервю, че има само едно съжаление - че не е приближил Хърватия повече до членство в ЕС. "Първият ми мандат беше ориентиран към това да накарам Хърватия да започне да функционира като правова държава", заяви центристкият лидер, който утре става на 75 години.


Месич трябва да напусне поста си на 18 февруари след изтичането на втория му петгодишен мандат. Неговата цел винаги е била да интегрира Хърватия в останалата част на Европа като член на НАТО, което беше постигнато през април, и на ЕС. Страната се надява да се присъедини към Евросъюза през януари 2012 г. Месич беше избран в началото на 2000 г. след смъртта на Франьо Туджман, управлявал страната с железен юмрук от време на войната за независимост от Югославия. Той наследи изпаднала в изолация страна и обеща да започне нова ера на демокрация. Намали президентските правомощия, за да започне трансформацията. "Когато бях избран за първи път Хърватия беше изолирана страна, нито един лидер от държави с установена демокрация не идваше на посещение. На думи Загреб подкрепяше европейските стандарти, но на практика нямаше правова държава", заяви Месич. Неговото желание беше Хърватия да стане член на ЕС през втория му мандат. "Но то не се сбъдна по редица причини", допълни той, споменавайки блокирането на преговорите за членство от съседна Словения заради граничен спор, бавното осъществяване на реформите и трудностите с Международния наказателен съд в Хага. Месич подчерта необходимостта да бъде преборена корупцията на високите етажи на властта и да бъдат приети строги антикорупционни закони. Той счита, че наследникът му трябва "да продължи да осъществява реформи, като работи съвместно с правителството и парламента... в съответствие с европейската практика". Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец