Свързани новини

22.12.2009 09:06

Б. Нанев: Липсват ни достатъчно подготвени кадри

Видян 1248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С новия Рамков договор отпада изискването за медицинско направление за лица до 18 годишна възраст за достъп до педиатър. Това каза здравният министър Божидар Нанев, цитиран от БГНЕС.


Рамковият договор съдържа условия за сключване на договори, условия и ред за оказване на медицинска помощ, както и за качеството й, обясни Нанев. Това означава, еднакви условия за пациентите, осигуряване на достъп и общи принципи на медицинската помощ. Тоест освен за изпълнителите на рамковия договор, той е полезен и за болните, допълни министърът. Що се отнася до спешната помощ, Нанев обясни, че тя съществува на териториален принцип, разпространява се чрез спешни центрове и филиали. По думите му, тези филиали са около 200 в цялата страна и тяхното наличие във всички райони е ясно определено. Няма съмнение, че те имат разпределение да достигнат до определени населени места, каза Нанев. Той допълни, че филиалите на спешната помощ не само ще останат по населените места, но ще бъдат и засилени. Освен 10-процентното увеличение на възнагражденията в бързата помощ се предвиждат и други стимули като по-ефективно медицинско оборудване и по-добър транспорт, обясни здравният министър.


Много са упреците към определени болнични структури, коментира още Нанев и допълни, че целта е да бъдат приложени ясни критерии, за да не е фиктивни дадени болници. В едно лечебно заведение трябва да има достатъчно кадри и оборудване, трябва да има условия за 24 часова помощ, обясни министърът. Според него болничната помощ в България е на сравнително добро ниво в сравнение с останалите европейски страни. Болката ни за достатъчно подготвени кадри е много сериозна, каза министърът. По думите му, много от българските лекари търсят реализация и работа в чужбина. Нанев обясни, че медицинските сестри в момента са два пъти по-малко, отколкото е потребността на системата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни