Свързани новини

21.12.2009 19:21

Измамници излизат по празниците с нови трикове

Видян 1890 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В навечерието на празничната еуфория около Коледа и Нова година ни дебнат изобретателни измамници. Те са станали истински виртуози в криминогенната си изобретателност и дори действат като организирана общност, която нагло и с хирургическа точност атакува хората. Най-брутално ударният и успешно модифициран вариант на телефонните измами, наред с познатите до сега, е новото изобретение - погасяване на дълговете на починал близък. За целта мошениците правят солидна подготовка – събират информация за скоро починал човек, като наблюдават таблата за некролози или входните врати на жилищата, след което се представят на близките му за негови колеги или познати. Заявяват, че месец преди смъртта му, са му дали в заем определена сума и искат тя да им бъде върната.


Най-лесната мишена отново са злощастните пенсионери. Такъв е случаят с 83-годишната баба от село Драчево, от която две псевдоврачки отмъкнаха 572 лв., за да й развалят черна магия.
За 12 на брой онлайн измами предупреждават от компаниите за системи за сигурност – като се започне от поздравителни картички, носещи със себе си “подарък” - зловреден код, и се стигне до хуманни акции за благотворителност, целящи да отнесат парите ни. Сред тях новият предновогодишен хит са фалшивите интернет оферти за наемане на къщи под наем.
Интернет поколението е застрашено само с един клик да се окаже в капана на кибер апашите. Празничните оферти във виртуалното пространство предлагат още уведомления от куриерски служби,  приятелски покани, празнични е-картички, бъкащи от вируси, носители на троянски коне, които крадат ценни данни. И без да подозираме, е че сме станали лесна плячка за една по-опасна категория интернет крадци, които имат по-сериозната амбиция да се докопат до номерата на кредитните ни карти, кодове и пароли, а някои дори да откраднат самоличността ни. Нищо чудно да получим оферта и за луксозни бижута на супер цена.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог