Свързани новини

20.12.2009 14:17

БСП: В страната се налага „авторитарна демокрация“

Видян 1651 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страната е в ситуация на налагане на "авторитарна демокрация“. Това е една от оценките, изведени в доклада за политическата позиция на НС на БСП по правителствената програма "Политиката и управление на ГЕРБ“, информира БГНЕС.


По тази тема на днешното заседание на ръководството на БСП говори Янаки Стоилов. Стилът на управлението на ГЕРБ се характеризира с авторитарност, популизъм, некомпетентност и непоследователност, заяви той. Това застрашава европейския път на България. Целта, според позицията на БСП, е единствената партия - алтернатива да бъде дискредитирана и изолирана от политическия живот на страната. Стоилов цитира данни, според които в момента подкрепата за БСП е около 12 %, поддръжката за ГЕРБ е намаляла със 7%, но въпреки това тя е с два-три пъти повече, отколкото за Левицата. Заедно с това, намаляването на доверието в ГЕРБ не означава покачване на подкрепата за БСП, каза той.
В анализа си Стоилов подчерта, че кадровият състав на правителството отразява интересите на големи корпоративни кръгове и че управлението на ГЕРБ е типично дясно. Задълбочава се дясната политика и се ограничават социалните разходи, отлагат се икономическият растеж и повишаването на доходите на българите, здравеопазването става по-скъпо и по-малко достъпно, липсва национална индустриална политика – са част от изводите в доклада. Съществува колеблива и неопределена политика на правителството в такива важни сектори като енергетиката. Заявява се участие в трансгранични проекти, но няма категорично изразено отношение към стратегическите енергийни начинания
Засега е налице изоставане в първоначалния график за стартиране на процедурите около завършването на трите магистрали – Тракия, Марица и Люлин. Административната реформа се свежда до закриване на няколко агенции и съкращения на служители. Досега са уволнение над 300 държавни служители на висши управленски нива, което е безпрецедентно през последните 10 години, и се извършват назначения по политически мотиви. Подценява се местното самоуправление и отсъства регионална политика, науката е изправена пред финансови ограничения, а културата е на свободния пазар. В доклада се казва също, че управляващите умело използват ситуацията на криза.


В дух на самокритичност са констатациите за състоянието в БСП. В анализа се твърди, че трябва да се възстанови лявата политическа идентичност, моралния образ на Левицата и да се привлекат ярки професионалисти в различни области.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,