16.12.2009 15:01

Яне Янев: Има много по-важни въпроси, по които да се правят референдуми

Видян 1517 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Този референдум се прави по въпрос, който може да бъде решен с предложение на Министерски съвет и решение на Народното събрание. Това е непознаване на демокрацията. Има много по-важни въпроси, по които би могло да се проведе допитване до народа, каза Яне Янев, цитиран от БГНЕС.


В позицията на РЗС той засегна взаимодействието между Волен Сидеров и Бойко Борисов от вчера, които оповестиха общото си намерение да се проведе референдум „за“ или „против“ новите на турски език в националния ефир. Според Янев това показва, че в България вече има коалиция между „Атака“ и ГЕРБ, а Борисов е основният „фронтмен“ в нея. Лидерът на РЗС уточни, че единственият легитимен референдум в България е проведен през 1922 г., когато Александър Стамболийски въдворява в Шуменския затвор 22-ма министри. Според него идеята за референдум и точно въпросът за новините на турски език, е гавра с демократичните правила, тъй като се предлага провеждането му по незначителен въпрос. От РЗС са „за“ референдуми, но те да бъдат истински, смислени и конституционносъобразни.


Трябва да има референдум за нова българска Конституция, за президентска или парламентарна република. Ние сме склонни да приемем и референдуми за икономически теми. Това е изключително лош знак към Европа, каза още Янев. Според него Сидеров се стреми да отклони основните въпроси, които стоят пред държавата, с безсмислени допитвания.


Бившият зам. председател на НС Атанас Семов заяви, че безусловната етническа толерантност на българския народ се подлага на изпитание. Истинският българин в смесените райони надава кански вой заради безобразията на ДПС, каза той. Според него стои въпросът дали с идеята на референдума не се опитват да се измият две гузни съвести - на ГЕРБ за това, че е в ход едно сближаване с ДПС, и на "Атака", която подкрепя безусловно ГЕРБ. По думите на Семов се цели девалвация на идеята за референдумите. "Ние няма да се откажем от желанието си да спрем процесите на изкуствено държане в страх и изолация на етническите групи на мюсюлманите в България. Ще намерим начин да бъде сезиран Конституционният съд с ясно питане относно това какво е етническа партия според българската Конституция", каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион