10.12.2009 18:02

Лекарите остават без заплати

Видян 1760 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма средства за лекарските заплати. Причината е, че Здравната каса е превела само 60 на сто от изработените парите за октомври, каза д-р Димитър Димитров, шеф на болница Света Анна и на асоциацията на работодателите в здравеопазването на брифинг за реформите в системата. Закриването на 80 болници няма да донесе никаква сериозна икономия за бюджета, както се предвижда. С прекратяването на дейността им ще бъдат спестени около 150 млн. лева. Средствата за здравеопазването за 2010 г. обаче са намалени с 350 млн. лв, писа в. Труд.
Шефовете на клиниките подкрепят предвижданата реформа, но само с участие на лекарското съсловие. “Трябва да се търси мнението на лекарите”, каза директорът на ВМА ген. Стоян Тонев, цитиран от Труд.  По думите му съкращаването или преструктурирането на лечебните заведения не е икономическият лост, който ще спаси здравеопазването.
Мениджърите на университетските болници се обявиха за двустълбов модел на здравно осигуряване и въвеждане на доплащане в лечебните заведения.
„Нормалната практика в Европейския съюз е основният пакет от медицински услуги да се плаща от държавата или от обществена здравна каса, а частните фондове да надграждат системата“, посочи д-р Димитър Димитров. Медиците смятат, че вторият стълб трябва да остане доброволен, като пациентите сами решават дали да се осигуряват допълнително, или да доплащат кеш в болниците, да поемат част от финансирането им. Не е редно с пари за здравни услуги да се плащат ток, парно и паратура, категоични са шефовете на големите лечебни заведения.
Те смятат, че е крайно време държавата, или по-точно собствениците на болниците, да поемат част от финансирането им. Не е редно с пари за здравни услуги да се плащат ток, парно и апаратура, категорични шефовете на големите лечебни заведения.
„Когато имате само част от парите, сте принудени да избирате дали да платите тока, или водата. Така е и с болниците“, коментира пред 19` д-р Димитров.
Реформите в здравния сектор и недостигът на средства засегнаха в голяма степен и хората с увреждания. За разлика от пенсионерите, за които има надежда за коледни добавки от по 50 лв., инвалидите ще бъда ощетени през идната година.
„Около 67 на сто от хората с нарушена трудоспособност ще бъдат ощетени от доходен критерий за получаване на месечна помощ“, каза ръководителят на организациите на хората с увреждания д-р Диана Инджова, цитирана от Фокус. Между 62-67 % от тях ще бъдат засегнати. Всеки човек, който има решение на ТЕЛК, е под минимума на бедност 1000 пъти, подчерта тя.
Както 19` инвалидите съдят държавата заради въвеждането на подоходен критерий от 350 лв. на човек от семейство за получаване на добавки от следващата година. С промени в Закона за социално подпомагане интегрираните добавки се превърнаха в социални помощи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей