Свързани новини

07.12.2009 15:30

Бокова на помирително посещение в Кайро

Видян 1310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пристигна на посещение в Кайро, целящо успокояване на напрежението с египетския й опонент, когото тя победи в битката за ръководния пост в организацията, съобщи БГНЕС.


"С идването ми в Кайро, който символизира богатството на смесицата и разнообразието от култури, искам да покажа, че ЮНЕСКО ще засили близките връзки, които я свързват с арабския и африканския свят", заяви Бокова. Организацията на ООН по образованието, науката и културата избра българския дипломат от кариерата за свой нов генерален директор, като я предпочете пред смятания за фаворит египтянин Фарук Хосни след безпрецедентно гласуване в пет тура.
Бокова каза пред форума Арабско-африкански диалог за демокрация и човешки права, че се стреми да "подчертае връзките между културите и да засили диалога". Тя планира да създаде панел на високо равнище "за мира и диалога, за да се постигне напредък в размишленията относно толерантността и помирението". Много столици първоначално подкрепиха Хосни като знак за помирение към арабския свят и исляма. Но предизборната му кампания се натъкна на силно противопоставяне от страна на американски и френски коментатори, които го обвиниха в антисемитизъм, след като заяви, че би изгорил израелските книги. След поражението си в надпреварата, определена като "сблъсък на цивилизациите", Хосни разкритикува ЮНЕСКО, заявявайки, че е "политизирана".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови