Свързани новини

01.12.2009 19:22

Косово изключва връщане в границите на Сърбия

Видян 1800 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Косово изключи възможността за връщане в границите на Сърбия или за възобновяване на преговорите за статута му. Това стана в момент, когато Международният съд разглежда аргументи дали обявяването на независимост от Прищина нарушава международните закони, предаде БГНЕС.


"Независимостта на Косово е необратима и ще остане такава, не само заради Косово, но също и заради мира и сигурността в региона", заяви косовският външен министър Скендер Хисени. Населената предимно с албанци област обяви независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г. след като водените под егидата на ООН преговори влязоха в задънена улица. Белград иска те да бъдат възобновени. Хисени каза пред Международния съд в Хага, че връщане на преговорите може да наруши регионалната стабилност, но допълни, че Прищина е готова на разговори с Белград като равнопоставена страна. "Немислимо е да отстъпим пред призива на Сърбия за връщане на стрелките на часовника - за продължаване на преговорите дали Сърбия ще приеме Косово като независима държава", заяви той. "Това ще бъде много разрушително и дори може да разпали нов конфликт в региона", предупреди косовският първи дипломат, но посочи: "Ще приветстваме преговори със Сърбия по практически въпроси, представляващи взаимна тревога. Но тези преговори трябва да се водят на равна основа между две суверенни държави. Няма да влезем в преговори, които ще поставят под въпрос нашия статут като суверенна и независима държава. Не може да има никакво връщане назад", завърши той.
Изслушванията пред съда в Хага, които започнаха днес, ще продължат до 11 декември и ще включват свидетелски показания от 29 страни. До месеци съдът ще даде необвързващо консултативно мнение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец