17.10.2008 09:29

Жилищна мафия мами пенсионери

Видян 2057 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С пълна сила и нови изобретателни техники се е развихрила жилищната мафия в страната. Обект на измамниците напоследък най-често са възрастните самотници, които се нуждаят от грижи и често скланят да дарят апартаментите си срещу полагането на такива.


Схемата е проста, разясняват от Икономичекса полиция към МВР. Организирани групи, било те цигани или просто алчни българи, успяват да убедят възрастни хора да им дарят апартамента си срещу задължението в замяна да ги гледат. За целта обаче мнимите гледачи провеждали цялостно проучване относно потенциалните си жертви. Те трябвало да бъдат възрастни хора, без наследници, които после евентуално да оспорят юридически собствеността на предоставеното жилище. За предпочитане било пенсионерите да не са в добро здраве, което предполагало, че не им остава много време живот.


В договора за гледане срещу имущество, който измамниците сключвали с жертвите си, имало изричната клауза, че става дума за дарение на собственост, която се уговаряла най-често предварително от двете страни на сделката. С наличието на такава клауза при желание на даряващото лице може да се избегне заплащането на данък от страна на получателя на имуществото, коментираха юристи пред 19`. В тази ситуация се получава така, че един път дарителят предоставя апартамента си и втори път заплаща определената от държавата такса за прехвърляне на собственост.


Съществува и друга практика за още по-фрапантен трик за придобиване на жилище. Става дума за случаите, в които мошениците, най-често чрез обир се сдобиват с нотариалния акт на имота на жертвата. При този вариант открадналият документите отива при нотариус, където заверява прехвърлянето на собствеността на жилището на негово име. Но понеже при такава процедура самоличността и на двете лица, отдаващото и получаващото собствеността, трябва да бъде удостоверена от нотариуса, жилищните мафиоти или го подкупват, или разчитат на бюрократичното му нехайство при сверяването на данните.


„Когато обаче измамниците имат личните данни на жертвата, но нямат достъп до оригиналния нотариален акт на собствеността на жилището, те отиват в службата по вписванията, където регистърът е публичен и правят негово копие“, коментираха пред 19` от Икономическа полиция. За да се сдобият с подписа на собственика на имота върху копирания нотариален акт, мошениците се представяли най-често за служители на „Енергото“ пред притежаващия имота и под предтекст, че подписват договор за нов електромер, между папката с документи поставяли и пълномощното, с което се упълномощава дадено лице да продаде собствения си апартамент. След това при нотариуса измамниците се явявали с фалшива лична карта, на която имало реална снимка на един от тях и истинските данни на собственика на имота.


Особено сложно ставало, когато един път придобития по подобен начин апартамент бъде прехвърлен на трето лице, понеже тогава последния собственик е действителен и достоверен.


Така някои от „гледачите“ са придобили собствеността върху десетки апартаменти, най-вече в столицата и по Черноморието. Един от находчивите мошеници например, се е сдобил 47 жилища в Бургас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на