Свързани новини

27.11.2009 12:43

Желева: За ЕК е чест да бъде номиниран външен министър

Видян 1845 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Това, което ми е предложено, трябва да е свързано с външните отношения на съюза, тъй като България е излъчила външният си министър. Това се случва доста рядко и е чест за Европейската комисия", каза министърът на външните работи Румяна Желева, отговаряйки на въпрос какъв пост в бъдещата ЕК и е бил предложен от нейния председател Жозе Мануел Барозу по време на вчерашните консултации, информира БГНЕС.


Министър-председателят на германската провинция Гюнтер Йотингер получава ресор енергетика. Датчанката Кони Хедегаард е еврокомисар по въпросите на климата. Карел де Гухт поема търговията, испанецът Хоакин Алмуния ще отговаря за конкуренцията, Оли Рен, който досега се занимаваше с въпросите за разширяването на Евросъюза, поема икономиката, а Мишел Барние - вътрешния пазар и услуги. Като основна цел на новия си екип, председателят Барозу очерта икономическото развитие на Съюза в условията на световна финансова криза. "Тази комисия ще работи в сътрудничество със страните-членки и Европейския парламент. Тя ще води, няма да бъде водена, тя ще решава, няма да обсъжда и ще действа, а няма само да моли за действие, тя ще е независима комисия, която ще поема отговорностите си в пълна степан. Съставих една силна комисия, която да представлява важната роля - роля, определена от Лисабонския договор.", каза още Барозу.
Румяна Желева определи ресора си като трудно предизвикателство. "Важно признание за България, предизвикателство е голямо, президентът Барозу ми каза вчера, че това е мъжка работа", с тези думи Румяна Желева коментира посочения й ресор. Министър Желева визираше особено трудното задача за спряването с природните бедствия, които са срещано явление в Европа. Тя си обясни предложението за България като посочи, че важни въпроси за страната ни като присъединяването на Турция и Македония е допринесло за решението на Барозу. Румяна Желева ще отговаря за Азия и Латинска америка в международното сътрудничеството на ЕС.
Докато течеше посещението на Румяна Желева в 73-то СОУ в София, тя обясни също така, че не е говорено още за наследник на външен министър, тъй като ще се изчака гласуването и изслушването на ЕП на кандидатите, което ще бъде през януари и тогава Бойко Борисов ще реши кой ще заеме нейното място, предаде БНР. Румяна Желева направи коментар за оставката на зам.-министър Красимир Костов - това е едно достойно решение и не се притеснява, каза Желева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева