25.11.2009 14:40

Борисов: Неизползваните отпуски по институциите са за над 400 млн. лева

Видян 1847 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не бавим умишлено никакви плащания, заяви премиерът Бойко Борисов след днешното заседанието на правителството, предаде БГНЕС.


Борисов коментира твърдението на президента Георги Първанов, че неразплатените разходи на държавата ще достигнат 1-1,5 % от БВП. Борисов попита защо не са изплатени парите по договорите в сроковете по време на предишното правителство. След първи декември до януари - февруари месец следващата година ще бъдат изплатени забавените плащания на държавата, обеща премиерът. Ще бъде разплатено всичко, което е контрактувано, но не е заплатено. Ако държавата не успее да покрие всички задължения ще изпрати писма до кредиторите си и до банките, с които те работят. Приемаме оценката и коментара на президента със забележката, че това е трябвало да се прави по време на предишното правителство, каза още Борисов. Самият той ще има среща в петък със строителната камара и уточни, че почти всеки ден има срещи с браншовите организации. Премиерът уточни, че бавене е да не си платил снегопочистването за ланския сняг и попита защо президента не е направил забележка по този въпрос на предишното правителство. Нямаме намерение да забавим връщането на ДДС. Правените проверки са заради това, че са точени много пари то ДДС просто искаме да сме внимателни. Максимално бързо действаме да върнем ДДС на коректните фирми. Балансираният бюджет е в полза на България, каза още Борисов.


Премиерът коментира и информацията от Комисията по досиетата, че Божидар Димитров, Павлин Димитров и Красимир Костов са били част от Държавна сигурност. Борисов заяви, че е имал информация за тези данни и че Костов и Павлин Димитров са били офицери от службите по това време.


Премиерът припомни, че няма наказателни процедури срещу България. С изгонването на Станишев и Вълка от София мисля, че е видно по-чист града, заяви Борисов. Той обясни, екологичният министър Нона Караджова и лично той са разговаряли с представители на Европейската комисия и в момента се изясняват всички неясноти около балирането на боклука на столицата. Борисов и разговарял с кметовете на Пловдив и на Раковски и е възложил да бъде изготвена и разгледана от общинските съвети на София, Пловдив и Раковски една обща стратегия, за да бъдат задоволени нуждите и на трите общини. На въпрос на БГНЕС какви стъпки се предприемат за изпълняването на ангажимента на страната ни за запасяването на България с гориво за 60 дни до края на година, Борисов обясни, че подобен проблем има и трябва допълнително финансиране. Преди няколко дни се е състояло съвещание между премиера, председателят на ДА "Държавен резерв" и министъра на финансите. В момента се работи да бъде спазено изискването на ЕК България да има запас от горива за 60 дни до края на тази година.


Относно проектите "Южен поток " и "Бургас -Александруполис" премиерът заяви ,че до срещата на правителствените комисии в началото на декември месец ще бъде готова позицията на държавата относно тези проекти. Службата за борба с организираната престъпност и Агенция "Митници" за последните 3 месеца са задържали над 400 кг. наркотик, а за цялата 2008 години са 280 кг. Част от проверките на големите петролни вериги са приключени, част от тях продължават до 15 декември. За "Лукойл Нефтохим" Бургас ще приключи проверката на 30.11 с четири броя докладни записки и са предявени за досъбиране над половин милион лева. За окончателния доклад до сега са направени изчисления за досъбиране на задължения от ДДС в размер на 3 милиона лева - от 2007 до средата на 2008 година. Предстои утре заключително обсъждане.


По въпроса за вдигането на акциза на алкохола премиерът Борисов коментира, че е помолил депутатите още веднъж да разгледат възможността да не се вдига акциза за ракията. Целта е хората, които имат по-големи количества произведено грозде да си произведат ракия. "Надявам се депутатите да се съобразят", каза още Борисов. Той държи и на вдигането на акциза на хазарта от 10 на 12%, за да има равенство между държавата и частното. Считам, че в условията на криза би фалирал този бизнес, за това предложението ми е такова, каза още премиерът. Той обясни, че няма договорка между депутатите на ГЕРБ и Синята коалиция. Проверката за неизползваните отпуски по институциите показва, че те са за над 400 млн. лева, съобщи още премиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец