Свързани новини

20.11.2009 11:51

Националната грипна епидемия се отменя

Видян 1594 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес Министерството на здравеопазването отменя Националната грипна епидемия. Причина за това решение е трайното намаляване на заболеваемостта в страната, съобщиха от пресцентъра на МЗ, цитиран от БГНЕС.


В момента болни от грип са под 190 на 10 000 души. В някои райони с по-висока заболеваемост местните пандемични комитети могат да разпоредят допълнителни мерки в зависимост от конкретната ситуация. Отмяната на националната епидемия означава, че се възстановяват плановите операции, дейността на женските и детски консултации, изпълнението на имунизационния календар.
България е взела всички противоепидеични мерки за справяне с новия грип. Това е констатацията на екип от експерти на Европейския център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ) в Стокхолм. Те бяха на посещение в страната по покана на МЗ от 17 до 19 ноември. При проверката си европейските специалисти посетиха изградения в МЗ Оперативен център, РИОКОЗ, общопрактикуващи лекари, Инфекциозна болница, ВМА. Екипът оцени високо създадената организация на работа във връзка с грипната епидемия и определи предприетите мерки като навременни и адекватни на ситуацията. Експертите на Центъра препоръчаха изпълнението на предприетите стъпки да продължи заради възможността от възникване на втора вълна на епидемията не само у нас, но и в останалите европейски страни. Освен това ЕЦКЗ покани българските епидемиолози да споделят опита си с останалите европейски страни, в които грипът все още не е достигнал подобна степен на разпространение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп