Свързани новини

19.11.2009 16:40

Ограничават строителството, София става по-зелена

Видян 2614 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Строителството в София няма да изяжда зелените площи на града.  Това е амбицията на авторите на Общия устройствен план на столицата, който беше приет днес от Столичния общински съвет.


В документа е заложено жилищните територии в общината да нарастват от 11,3% на 11,8%, както и в перспектива да бъдат увеличени зелените площи.


Благодарение на активната дейност на гражданските сдружения от застрояване към момента са опазени 500 дка зелени територии в града, каза гл. арх. на София Петър Диков. Според него „най-доброто решение на проблемите с бързото развитие на трафика е развитието на градската мрежа и на метрото, заедно с велосипедните зони”.


Вече са започнали промените в организацията на движението при Лъвов мост. Тя ще бъде решена с изграждането на кръгово движение до моста, каза арх. Диков. Това ще стане при реконструкцията на булевардите Княгиня Мария Луиза и Сливница в района на моста и изграждането на втория лъч на софийското метро в участъка. Работата по проекта вече започна със строежа на метрото там.


Според проекта булевард Сливница ще минава от двете страни на моста под нивото на бул. Княгиня Мария Луиза.


Целта е да бъде разтоварено движението при кръговото на Сточна гара, където сега трафикът е много натоварен, посочи Диков.


Предстои реконструкция и на подлеза до НДК, тъй като там ще е единият изход за метростанцията от втория лъч на метрото. От подлеза, който извежда до трамвайната линия, ще бъдат премахнати всички магазини, които имат статут на временни обекти, добави той.


В плана е заложена и промяна с цел облекчаване на движението и при Петте кьошета, отбеляза главният архитект.


Предстои старта и на строителството на кръстовища на две нива, за които 19` вече писа.  Първо трябва да започне работата по изграждането на естакадата на бул. Драган Цанков и алея Яворов. По думите на арх. Диков това се налага, защото при Телевизионната кула е едно от най-натоварените места в София.


Както вече писахме, естакадата заедно с кръстовището на бул. П. К. Яворов и бул. Стоян Михайловски ще е на обща стойност 44 млн. лева.


Другата естакада е на бул. България и бул. Акад. И. Е. Гешов и тя по думите на Диков е най-сложната. Общата стойност на проекта е 38 млн. лева. За 8 млн. лева ще се строи кръстовището на бул. Андрей Сахаров и бул. Андрей Ляпчев.


Диков каза още, че има декларирана подкрепа на правителството за големите инфраструктурни проекти на София и се работи след две години София да има магистрален пръстен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни